Proteste în spitale, criză în Sănătate. Medicii cer bani pentru medicamente, dar şi căldură în saloane
Acesta a declarat că există o gaură în buget care se ridică la 4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că nu mai sunt bani nici pentru salariile angajaţilor şi nici pentru anumite tratamente de care depinde viaţa a sute de mii de oameni.
De Redactia Observator la 08.11.2019, 16:58Sistemul de Sănătate este pe butuci, susţine noul ministru al instituţiei. Acesta a declarat că există o gaură în buget care se ridică la 4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că nu mai sunt bani nici pentru salariile angajaţilor şi nici pentru anumite tratamente de care depinde viaţa a sute de mii de oameni.
Consecinţa a fost că angajaţii celui mai mare spital de urgenţă din Oltenia au intrat în grevă. Au cerut conducerii atât bani pentru medicamente, dar şi căldură în saloane.
Angajată: Ni se spune să tăcem, că nu sunt bani. Noi nu putem sa spunem pacientilor să-şi cumpere medicamente, nu este normal aşa ceva!
Ion Cotojman, lider sindical: La aceast moment in spital nu exista caldura, lucru foarte grav pentru ca avem nou născuti. Nu mai vorbesc de adulţi care în sălile de operaţii tremură, fac frisoane.
Ceea ce se întâmplă la Spitalul de Urgenţă din Craiova e imaginea crizei în care se află multe unităţi medicale din ţară.
Fără bani pentru medicamente ori aparatură, fără condiţii decente de spitalizare şi fără suficiente cadre medicale, mulţi pacienţi îndură umilinţe în spitale.
Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt la Spitalul de Urgenţă din Craiova: Au fost cheltuieli neprevazute. In maxim 14 zile, spitalul va avea caldura.
De la Bucureşti, premierul şi ministrul abia instalat în funcţie vorbesc despre o gaură de aproape 4 miliarde de lei la Sănătate.
Ludovic Orban, premier: Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pe Programe de Sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei.
Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Sănătate: Nu se pune problema de gaură în buget. Intotdeauna serviciile medicale se platesc post factum.
Victor Costache, ministrul Sănătăţii: S-a produs un dezechilibru in bugetul spitalelor. In momentul de fata, cheltuielile salariale au ajuns la 90%. Evident ca nu vom propune taierea salariilor, important este să creştem veniturile.
Un milion de pacienţi beneficiază de tratamente în valoare de peste 6 miliarde de lei pe an, în cadrul celor 14 programe finanţate de Casa de Sănătate prin Fondul Unic de Asigurări. Cei mai mulţi bani se duc spre cazurile de Oncologie, Diabet şi Insuficienţă Renală. IESE GRAF
Ministerul Sănătăţii finanţează cu aproape un miliard de lei alte şase programe de sănătate. O criză la buget ar pune în pericol viaţa bolnavilor.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor: Pe accidentul vascular cerebral au murit peste 9 mii de oameni, desi se putea evita. Ba nu au fost medici, ba nu au avut subtante, proceduri sau echipe medicale care sa stabileasca procedura privind accidentul vascular. Programele de Parkinson sunt blocate, programele de camcer sunt blocate pentru ca lipsesc medicamente.
Cătălin Cârstoveanu, coordonatorul Programului Naţional ATI: Sacul acesta de bani trebuie folosit cu maxima scrupulozitate si maxima atentie. Noi suntem in situatia in care am terminat orice fel de finantare.
Fostul ministru al Sănătăţii spune că astfel de probleme au fost în fiecare an în Sănătate şi au fost reglate prin rectificări bugetare.
Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătăţii: Nu stim cati pacineti vor intra in programele de sanatate si atunci toate aceste bugete sunt estimative. Nu e o situatie care să sperie pacientii sau populatia.
Cert este că, în unele spitale din ţară, managerii şi-au informat subalternii să facă achiziţii de materiale consumabile doar în situaţii de maximă urgenţă.