Protocoale noi pentru pacienții depistaţi pozitiv cu Covid-19
După aproape opt luni de pandemie, încă se schimbă lucrurile peste noapte. Ce ştiam ieri nu mai e valabil azi, iar protocoalele după care sunt trataţi pacienţii cu covid 19 sunt într-o permanentă modificare.
De Francesca Simionescu la 23.10.2020, 19:58- Din momentul în care primeşti testul pozitiv trebuie să respecţi câţiva paşi.
- Nu-i nimic complicat dacă ştii câteva lucruri simple.
La doar o lună după ce evaluarea medicală la spital a devenit obligatorie ca să obţii concediu medical, s-a dat la loc comanda. În teorie, sistemul ar trebui să fie acum mai simplu.
Din momentul în care primeşti testul pozitiv trebuie să respecţi câţiva paşi. Nu-i nimic complicat dacă ştii câteva lucruri simple:
Pentru că procedura prevede să anunţi DSP, nu încerca să suni o zi întreagă la telefon dacă nu răspund. Volumul mare de muncă îi împiedică pe epidemiologi să răspundă tuturor. Încearcă să le scrii pe mail. Specifică faptul că ai un rezultat pozitiv, adresa unde te-ai izolat şi cu cine. Adresele de mail sunt pe site-ul fiecărei direcţii de sănătate publică. În plus, anunţă şi medicul de familie. Cu el vei ţine legătura în continuare!
Pentru că evaluarea medicală în spital a bolnavilor cu forme uşoare, nu mai este oligatorie de astăzi! Era un proces destul de anevoios de care pacienţii vor scapa.
Până azi, după ce te contacta DSP, trebuia să aştepţi să fii sunat şi de către cei de la ambulanţă, care îţi spuneau când te vor duce la spital. Putea să dureze zile întregi ca să ajungi la consult! Odată cu modificarea procedurii, acesti paşi nu mai sunt obligatorii. Şi nici nu trebuie să contactezi iar DSP după evaluare pentru a le trimite rezultatele analizelor şi celelalte acte cerute, pentru ca mai apoi DSP să îţi trimită un alt act numit decizie de izolare, necesar pentru concediul medical. De azi, medicul de familie îţi va putea da concediu doar în baza testului pozitiv şi a evaluării telefonice.
Vă gândiţi probabil că totuşi pacienţii trebuie să ştie măcar dacă plămânii le-au fost afectaţi. Şi este normal! Ei bine, despre examinarea acestor pacienţi, premierul a spus astăzi că îşi vor putea face radiografii în spital dacă medicul de familie consideră necesar.
Aşadar, în cele două săptămâni de izolare, nu vă panicaţi, apelaţi 112 dacă simţiţi dureri în piept, respiraţie foarte îngreunată sau faceţi febră mare. Dacă, în schimb, cele 14 zile trec fără incidente, nu trebuie să contactaţi DSP din nou, ci va puteti intoarce la viata obişnuită.