Video Cum poţi evita burnoutul de sărbători. Depresia se poate instala uşor la final de an
Atenţie la depresia de sărbători! Sarcinile de final de an de la serviciu, alergătura după cadouri şi aglomeraţia din oraş pot fi epuizante. Psihiatrii recomandă să ieşi din modul "pilot automat" şi să îţi rezervi timp şi pentru tine.
"Sunt din Bucureşti, în vizită, în Timişoara... Cu treabă". Iar după treabă... şi răsplată. În cele câteva ore libere rămase, Claudia a decis să se relaxeze. "Până am avionul deseară şi acum că am terminat jobul, mă bucur de acest oraş foarte foarte frumos. Este într-adevăr agitaţie, dar cumva o agitaţie plăcută pentru că ştiu că închid anumite proiecte, se închid deadlineurile şi apoi ne facem planul pentru anul viitor şi apoi vine vacanţa", spune ea.
Burnout înaintea sărbătorilor
Secretul Claudiei este organizarea. În timp ce unii reuşesc - ca ea - să se bucure de atmosfera de sărbătoare, alții sunt copleșiți de sarcini, devin anxioși şi epuizați. Este burnout-ul de final de an sau depresia de sărbători, spun psihiatrii.
"Nu ne încadrăm simptomatic cu criteriile depresiei, nu e în toată splendoarea ei, dar există nişte simptome premergătoare, şi o numim baby blues. Apare această senzaţie de tristeţe, dezamăgire, lispă de speranţă", spune Carina Dragu, medic psihiatru. "În principiu creşte iritabilitatea, irascibilitatea, lucruri pe care le gestionăm uşor în alte perioade. Ne sare acum ţandăra din orice", adaugă Carina Dragu, medic psihiatru.
- România, ţara mamelor izolate
- Povestea lui Mişu, câinele depresiv care stă toată ziua într-un colţ al cuştii. A fost traumatizat şi...
- Mărturia unei bătrâne din Iaşi, care s-a tratat de depresie la psiholog, la îndemnul unui preot. "E boală...
- Premieră în România. Ce despăgubiri trebuie să plătească o firmă după ce o angajată a ajuns la spital din...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
Ca să ne fie bine, specialiştii spun să ne concentrăm doar pe lucrurile esenţiale. Pare simplu, dar de fapt nu este atât de uşor de pus în practică.
Dincolo de agitaţie, aglomeraţie, liste şi planuri de final de an, specialiştii ne sfătuiesc să nu uităm să zâmbim, chiar dacă uneori e ultimul lucru la care ne gândim. Un banal zâmbet are capacitatea de a ne schimba total starea de spirit, reduce stresul, relaxează organsimul şi chiar stimulează sistemul imunitar.
Studiile arată că unul din cinci români trece - măcar o dată în viaţă - printr-un episod depresiv. Şi tot ei adaugă că, perioada sărbătorilor, accentuează afecţiunile psihiatrice preexistente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰