Pudre proteice cu efect de cocaină. Ingredientele periculoase găsite în suplimente pot pune viaţă în pericol
Un nou trend periculos pătrunde în România. Tot mai mulţi tineri folosesc o pudră energizantă, care inhalată poate avea un efect similar cocainei. Se vinde pe unele siteuri de anunţuri româneşti, dar poate fi comandată şi de pe plaforme internaţionale de comerţ electronic. Producătorul susţine că ingredientele sunt naturale dar medicii avertizează că supradoza afectează corpul aproape la fel ca un drog de mare risc.
De Redactia Observator la 24.07.2024, 19:47Compania producătoare susţine că pudra energizantă acţionează după numai 20 sau 30 de minute iar efectul poate dura ore bune. Acest tip de praf sau pudră conţine cofeină şi taurină în doze mari. Se poate cumpăra cu usurinţă de pe internet. Producătorii substanţei care se inhalează le promit celor care o încearcă energie la cote maxime şi creşterea capacităţii de a se concentra.
În realitate, specialiştii ne atenţionează că produsul, care dă senzaţia oferită de o doză de drog de mare risc, ne poate pune în pericol viaţa.
"Combinaţia de aceste substanţe care se regăsesc în aceste tipuri de produse pot duce la apariţia unor efecte psihoactive asupra persoanei consumatoare. Când sunt consumate, duc la aparitia unei stari de agitatie, a unei energii mai mari a persoanei consumatoare, ceea ce face ca persoana sa se simta ca in urma consumului de cocaina. Când se abuzeaza de astfel de tipuri de produse, pot aparea si efecte negative si efecte in special asupra psihicului, comportamentului, starii de spirit", explică Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională Antidrog.
Reprezentanţii Agenţiei Antidrog au sesizat instituţiiile statului care au datoria să analizeze la laborator compuşii chimici pentru a stabili cu exactitate cum afectează pulberea sănătatea consumatorilor.
"Rolul acestui grup este de a monitoriza permanent apariţia noilor substanţe psihoactive, nu doar în România, ci şi la nivel european. Tocmai de aceea, noi de fiecare dată, când noi avem o avertizare, o transmitem către instituţiile abilitate. La începutul acestui an, Agenţia Naţională Antidrog a transmis, de exemplu, către ANSVSA, către Protecţia Cosnumatorilor o listă cu substanţele, care sunt puse sub monitorizare", ne spune Ramona Dabija, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog.
Acest lucru s-a întâmplat deja în Franţa, acolo unde produsul a fost vândut mai întâi. Autorităţile au propus interzicerea vânzării pulberii energizante, însă deocamdată nu a fost luată o decizie. La începutul anului, o dezbatere pe această temă a avut loc şi în Statele Unite, unde recipientele cu praf se puteau cumpăra chiar dintr-unul din cele mai mari lanţuri de supermarketuri. Şi medicii din Malaezia au tras un semnal de alarmă referitor la efectele nocive pe care îl are produsul.