Reguli haotice pentru stomatologi, după 15 mai
Din 15 mai, ştiţi deja, cabinetele stomatologice se vor redeschide. Asta se va întâmpla însă în condiţii speciale şi, este posibil, cu preţuri. speciale. Costurile pentru o intervenţie ar putea fi mai mari.
De Redactia Observator la 05.05.2020, 15:53- Intrarea şi ieşirea pacienţilor va fi pe culoare separate.
- Medicii stomatologi vor primi instrucţiunile necesare.
De două luni, românii îşi amână problemele dentare sau merg, cu teamă, la cabinetele care au rămas deschise în regim de urgenţă.
Horia Neaga, stomatolog: Da, nu există nişte măsuri clare pe care noi să ne bazăm acitivitatea. Există recomandări, există idei. În primul rând, este necesar un triaj telefonic. Înainte ca pacientul să vină în clinică, trebuie să răspundă la nişte întrebări, legate de interacţiunea lui cu eventuale persoane bolnave. Este nevoie ca timpul de aşteptare să fie redus la minimum.
Intrarea şi ieşirea pacienţilor pe culoare separate este o altă măsură pe care stomatologii o consideră extrem de utilă. Şi, bineînţeles, distanţarea între pacienţi.
Reporter: Sunt cabinetele dentare dotate cu tot ceea ce este necesar pentru prevenţia împotriva COVID-19? Pentru că ştiu că la începutul pandemiei a fost o problemă pentru cabinetele care au rămas deschise în regim de urgenţă cu acele nebulizatoare, care fie nu se găseau, fie dacă se găseau, erau foarte scumpe.
Horia Neaga, stomatolog: Aici iarăşi este o problemă nereglementată. S-a vorbit fie de nebulizatoare, fie de măşti UV.
Reporter: Chiar dacă sunt nebulizatoare, ar fi ideal să fie reglementat ce fel de nebulizatoare?
Horia Neaga, stomatolog: În momentul în care atingem un dinte cu freza noi ne asumăm responsbailitatea actului medical. Aşa trebuie şi instituţiile statului să îşi asume reglementarea activităţii noastre.
Până la reglementările aşteptate, însă.
Alexandra Dumitrescu, stomatolog: Ne sună telefoanele, ne sună pacienţii, iar noi nu ştim ce ar trebui să le spunem. Până acum ni s-a spus de nebuliztoare, acum înţeleg că nu mai sunt necesare nebulizatoarele. Echipament de lucru. Există? Care o să fie acesta? Ne aşteptăm ca lampa UV să putem să o folosim cum se foloseşte în alte ţări. Să ni se recomande să purtăm mşsti speciale, N95, ne aşteptăm să purtăm combinezoane.
Reporter: Ce mesaj aveţi pentru viitorii pacienţi?
Alexandra Dumitrescu, stomatolog: Pentru oamenii care vor dori să meargă la dentist după ridicarea restricţiilor, dar care poate încă se tem. Suntem alături de ei, le asigurăm în continuare cele mai bune condiţii aşa cum am făcut-o şi până acum şi le vom adapta cu siguranţă cerinţelor.
Mihaela Cuţui, vicepreşedinte Colegiul Medicilor Dentişti Timiş: Nu există norme elaborate de autorităţi care să reglemeteze activitatea cabinetelor medicale stomatologice în perioada COVID-19. CMSR poate adopta doar recomandări şi nu norme. Cei care trebuiau să elaboreze norme, la ora actuală, noi fiind sub Ordonanţă Militară era doar Ministerul Sănătăţii.
Reprezentaţii Ministerului îi asigură însă pe medicii stomatologi că vor primi la timp toate instrucţiunile necesare.
Oana Grigore, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii: Vor trebui să fie atât reguli pentru pacienţii care vor aştepta în sălile de aşteptare, ei trebuie să fie traţi epidemiologic, să se respecte distanţare de 1,5 - 2 metri. Ar fi bine să fie programaţi astfel încât doi pacienţi să nu se întâlnească în sala de aşteptare. De asemenea, între două intervenţii, trebuie cabinetul să fie foarte bine sterilizat. Va exista o comunicare publică pe această temă.