Antena LIVE

Curs valutar

Rețete gustoase de ciorbă de miel din regunile istorice ale țării

Care este secretul ciorbei de miel perfecte? Răspunsul diferă de la o regiune la alta a ţării. Ardeiul şi lămâia, spun dobrogenii. Ba smântâna, vine răspunsul din nordul ţării.

De la 26.04.2019, 22:47
WhatsApp
Vezi și:

Care este secretul ciorbei de miel perfecte? Răspunsul diferă de la o regiune la alta a ţării. Ardeiul şi lămâia, spun dobrogenii. Ba smântâna, vine răspunsul din nordul ţării. Ca să nu mai vorbim de verdeaţa specială, folosită de ardeleni. Reporterii Observator au adunat toate trucurile. Iar pentru competiţia borşului de miel au apelat şi la juraţi de seamă: Chef Cătălin Smărăndescu şi chef Nicolai Tand. 

La graniţa dintre Sibiu şi Mureş, în Valea Viilor, pregătirile pentru masa de Paşte au intrat pe ultima sută de metri.

În această parte a ţării secretul ciorbei de miel perfecte este altul.

Olivia Porima, localnică: La unii le place cu leuştean. Dar la noi aşa se foloseşte mai mult chervălul, acum, de Paşti.

În Moldova i se spune hasmanţuchi, dar în Ardeal este cunoscut drept chervăl. Nu este o verdeaţă pe care o găseşti în piaţă.

Ilie Pinte, localnic: Creşte floră spontană, practic, are un gust deosebit şi cu carnea de miel iese o combinaţie foarte reuşită.

Carnea de miel se lasă o oră la fiert, înainte de a se adăuga legumele. Pentru ca ciorba să iasă groasă, gazda pune şi şapte gălbenuşuri de ou.

Nicolai Tand, chef: Deja mi-e poftă. Important este să avem pasca bună, lângă, ardei iute şi vă urez poftă bună, dragilor!

Ciorba de miel este o mândrie şi pentru aromânii din Sarighiol de Deal.

Cătălin Scărlătescu, chef: Toată lumea fuge de capul de miel. Bagă capul de miel şi cu ce oase îţi mai rămân, bagă-le şi fierbe-le până le ia naiba.

Însă dobrogenii au gusturile lor specifice. Mai mult decât carnea, contează legumele.

Salomia Caimacan, localnică: Dacă vrem ca ciorba să rămână albă şi să nu se coloreze în roşu, punem numai ardeiul verde.

Borşul este aproape gata, iar pentru savoare a fost transferat din oală în ceaun, pentru ca aromele să se îmbine mai bine. De acrit, se acreşte cu lămâie.

Cătălin Scărlătescu, chef: Dacă i-ai pus lămâie şi leuştean, nu-ţi mai trebuie nimic. Poţi să o dregi cu smântână sau nu.

Când vine vorba de dresul ciorbei cu smântână, nimeni nu-i întrece pe românii din nord-vestul ţării.

Mircea Ighian, chef: Noi, de exemplu, nu o facem cu borş, cum se face în sudul ţării, noi o facem cu smântână, gălbenuş de ou şi puţină lămâie. Şi făină, bineînţeles, să se îngroaşe puţin ciorbiţa.

Nicolai Tand, chef: La noi, ciorba de miel e un pic dulceagă. La noi ciorba de acreşte doar cu smântână.

Un gălbenuş de ou leagă smântâna şi făina care dau gustul specific ciorbei de aici.

Trei regiuni, trei reţete. Juriul nostru nu poate alege un câştigător. Are doar cuvinte de laudă.

Cătălin Scărlătescu, chef: Se întrece fiecare cu vecinul, cu bunica, cu mătuşa, cu sora, cu fratele. Toţi se întrec în a găti mai bine.

Nicolai Tand, chef: Când găteşti pentru familie, pentru prieteni, pentru sărbători, ca şi acuma, dragilor, mâncarea iese mult mai bună. Să aveţi un Paşte fericit, dragilor! 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

chef catalin scarlatescu observator19 social
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Cum vede diaspora anul electoral din Europa și alegerea lui Trump. „Extrema...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își...
Useit
Publicat 22.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
SUA au o nouă armă care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar ar fi mai puțin...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024