Rețete gustoase de ciorbă de miel din regunile istorice ale țării
Care este secretul ciorbei de miel perfecte? Răspunsul diferă de la o regiune la alta a ţării. Ardeiul şi lămâia, spun dobrogenii. Ba smântâna, vine răspunsul din nordul ţării.
De Redactia Observator la 26.04.2019, 22:47Care este secretul ciorbei de miel perfecte? Răspunsul diferă de la o regiune la alta a ţării. Ardeiul şi lămâia, spun dobrogenii. Ba smântâna, vine răspunsul din nordul ţării. Ca să nu mai vorbim de verdeaţa specială, folosită de ardeleni. Reporterii Observator au adunat toate trucurile. Iar pentru competiţia borşului de miel au apelat şi la juraţi de seamă: Chef Cătălin Smărăndescu şi chef Nicolai Tand.
La graniţa dintre Sibiu şi Mureş, în Valea Viilor, pregătirile pentru masa de Paşte au intrat pe ultima sută de metri.
În această parte a ţării secretul ciorbei de miel perfecte este altul.
Olivia Porima, localnică: La unii le place cu leuştean. Dar la noi aşa se foloseşte mai mult chervălul, acum, de Paşti.
În Moldova i se spune hasmanţuchi, dar în Ardeal este cunoscut drept chervăl. Nu este o verdeaţă pe care o găseşti în piaţă.
Ilie Pinte, localnic: Creşte floră spontană, practic, are un gust deosebit şi cu carnea de miel iese o combinaţie foarte reuşită.
Carnea de miel se lasă o oră la fiert, înainte de a se adăuga legumele. Pentru ca ciorba să iasă groasă, gazda pune şi şapte gălbenuşuri de ou.
Nicolai Tand, chef: Deja mi-e poftă. Important este să avem pasca bună, lângă, ardei iute şi vă urez poftă bună, dragilor!
Ciorba de miel este o mândrie şi pentru aromânii din Sarighiol de Deal.
Cătălin Scărlătescu, chef: Toată lumea fuge de capul de miel. Bagă capul de miel şi cu ce oase îţi mai rămân, bagă-le şi fierbe-le până le ia naiba.
Însă dobrogenii au gusturile lor specifice. Mai mult decât carnea, contează legumele.
Salomia Caimacan, localnică: Dacă vrem ca ciorba să rămână albă şi să nu se coloreze în roşu, punem numai ardeiul verde.
Borşul este aproape gata, iar pentru savoare a fost transferat din oală în ceaun, pentru ca aromele să se îmbine mai bine. De acrit, se acreşte cu lămâie.
Cătălin Scărlătescu, chef: Dacă i-ai pus lămâie şi leuştean, nu-ţi mai trebuie nimic. Poţi să o dregi cu smântână sau nu.
Când vine vorba de dresul ciorbei cu smântână, nimeni nu-i întrece pe românii din nord-vestul ţării.
Mircea Ighian, chef: Noi, de exemplu, nu o facem cu borş, cum se face în sudul ţării, noi o facem cu smântână, gălbenuş de ou şi puţină lămâie. Şi făină, bineînţeles, să se îngroaşe puţin ciorbiţa.
Nicolai Tand, chef: La noi, ciorba de miel e un pic dulceagă. La noi ciorba de acreşte doar cu smântână.
Un gălbenuş de ou leagă smântâna şi făina care dau gustul specific ciorbei de aici.
Trei regiuni, trei reţete. Juriul nostru nu poate alege un câştigător. Are doar cuvinte de laudă.
Cătălin Scărlătescu, chef: Se întrece fiecare cu vecinul, cu bunica, cu mătuşa, cu sora, cu fratele. Toţi se întrec în a găti mai bine.
Nicolai Tand, chef: Când găteşti pentru familie, pentru prieteni, pentru sărbători, ca şi acuma, dragilor, mâncarea iese mult mai bună. Să aveţi un Paşte fericit, dragilor!