Antena LIVE

Rețete gustoase de ciorbă de miel din regunile istorice ale țării

Care este secretul ciorbei de miel perfecte? Răspunsul diferă de la o regiune la alta a ţării. Ardeiul şi lămâia, spun dobrogenii. Ba smântâna, vine răspunsul din nordul ţării.

De la 26.04.2019, 22:47

Care este secretul ciorbei de miel perfecte? Răspunsul diferă de la o regiune la alta a ţării. Ardeiul şi lămâia, spun dobrogenii. Ba smântâna, vine răspunsul din nordul ţării. Ca să nu mai vorbim de verdeaţa specială, folosită de ardeleni. Reporterii Observator au adunat toate trucurile. Iar pentru competiţia borşului de miel au apelat şi la juraţi de seamă: Chef Cătălin Smărăndescu şi chef Nicolai Tand. 

La graniţa dintre Sibiu şi Mureş, în Valea Viilor, pregătirile pentru masa de Paşte au intrat pe ultima sută de metri.

În această parte a ţării secretul ciorbei de miel perfecte este altul.

Olivia Porima, localnică: La unii le place cu leuştean. Dar la noi aşa se foloseşte mai mult chervălul, acum, de Paşti.

În Moldova i se spune hasmanţuchi, dar în Ardeal este cunoscut drept chervăl. Nu este o verdeaţă pe care o găseşti în piaţă.

Ilie Pinte, localnic: Creşte floră spontană, practic, are un gust deosebit şi cu carnea de miel iese o combinaţie foarte reuşită.

Carnea de miel se lasă o oră la fiert, înainte de a se adăuga legumele. Pentru ca ciorba să iasă groasă, gazda pune şi şapte gălbenuşuri de ou.

Nicolai Tand, chef: Deja mi-e poftă. Important este să avem pasca bună, lângă, ardei iute şi vă urez poftă bună, dragilor!

Ciorba de miel este o mândrie şi pentru aromânii din Sarighiol de Deal.

Cătălin Scărlătescu, chef: Toată lumea fuge de capul de miel. Bagă capul de miel şi cu ce oase îţi mai rămân, bagă-le şi fierbe-le până le ia naiba.

Însă dobrogenii au gusturile lor specifice. Mai mult decât carnea, contează legumele.

Salomia Caimacan, localnică: Dacă vrem ca ciorba să rămână albă şi să nu se coloreze în roşu, punem numai ardeiul verde.

Borşul este aproape gata, iar pentru savoare a fost transferat din oală în ceaun, pentru ca aromele să se îmbine mai bine. De acrit, se acreşte cu lămâie.

Cătălin Scărlătescu, chef: Dacă i-ai pus lămâie şi leuştean, nu-ţi mai trebuie nimic. Poţi să o dregi cu smântână sau nu.

Când vine vorba de dresul ciorbei cu smântână, nimeni nu-i întrece pe românii din nord-vestul ţării.

Mircea Ighian, chef: Noi, de exemplu, nu o facem cu borş, cum se face în sudul ţării, noi o facem cu smântână, gălbenuş de ou şi puţină lămâie. Şi făină, bineînţeles, să se îngroaşe puţin ciorbiţa.

Nicolai Tand, chef: La noi, ciorba de miel e un pic dulceagă. La noi ciorba de acreşte doar cu smântână.

Un gălbenuş de ou leagă smântâna şi făina care dau gustul specific ciorbei de aici.

Trei regiuni, trei reţete. Juriul nostru nu poate alege un câştigător. Are doar cuvinte de laudă.

Cătălin Scărlătescu, chef: Se întrece fiecare cu vecinul, cu bunica, cu mătuşa, cu sora, cu fratele. Toţi se întrec în a găti mai bine.

Nicolai Tand, chef: Când găteşti pentru familie, pentru prieteni, pentru sărbători, ca şi acuma, dragilor, mâncarea iese mult mai bună. Să aveţi un Paşte fericit, dragilor! 

Ți-a plăcut acest articol?

chef catalin scarlatescu observator19 social
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024