Risc major de epidemie cu virusul West Nile în Bucureşti. Cum ne protejăm de înţepăturile de ţânţari
Risc de epidemie cu virusul West Nile în Bucureşti! Primul pacient confirmat cu această infecţie este un bărbat din Sectorul 5. Medicii spun că ţânţarii care transmit boala sunt de două ori mai mulţi decât anul trecut şi au fost identificaţi în 4 din cele 6 sectoare.
De Andreea Milea la 29.07.2024, 20:26120 de probe au fost analizate în laboratoarele de la Institutul Cantacuzino. Dintre ele, 18 au ieşit pozitive la virusul West Nile ceea ce înseamnă că rata de infecţie a ajuns la aproape 5 la mie. Adică din 1.000 de ţânţari, cel puţin 5 sunt purtători ai virusului.
"Raportat la cifrele pe care le avem aş spune că există potenţial epidemic serios în Bucureşti. În Statele Unite de la 1,5 la mie se declară alertă epidemiologică", a declarat dr. Liviu Prioteasa, cercetător științific Institutul Cantacuzino.
Primul caz de infectare a apărut deja în Sectorul 5
Primul caz de infectare a apărut deja în Sectorul 5 al Capitalei, lucru care îi îngrijorează pe mulţi bucureşteni. Simptomele infectării cu virusul West Nile seamănă cu cele ale gripei. Bolnavul poate să simtă oboseală, să aibă febră sau stări de greaţă. Îi pot apărea şi pete roşii pe corp. Persoanele vârstnice sau cu boli cronice pot face şi complicaţii.
- West Nile, prezent în patru sectoare din Capitală. Unde au fost găsite larve de ţânţari purtători ai virusului
- Simptomele infectării cu virusul West Nile. A fost înregistrat primul caz în România din 2024
- Primul caz de infectare cu West Nile din acest sezon. Virusul, confirmat la un bărbat din Bucureşti
"Vorbim de meningită, encefalită şi altele legate de sistemul nervos. Atunci când vorbim despre aceste forme avem nevoie de un diagnostic rapid, este o urgenţă medicală şi riscul unui prognostic care să nu fie favorabil există", explică Adrian Marinescu, medic infecţionist.
Şansele unor noi infectări sunt crescute. Din cauza căldurii şi a ploilor, insectele se înmulţesc mult mai rapid. "Pe căldurile astea iese o nouă generaţie de ţânţari undeva la o săptămână. În mod normal, ar ieşi în 10, 14 zile", spune Aurelian Pintiliescu, biolog.
4 specii de ţânţari sunt purtătoare de virus West Nile
Din cele 63 de specii de ţânţari întâlnite la noi în ţară, 4 sunt purtătoare de virus West Nile. Pentru analize, femelele ţânţari, singurele care pot transmite virusul, sunt prinse în capcane speciale. Primăria Capitalei a început să amplifice tratamentele şi a făcut deja 8 din cele 14 tratamente standard de dezinsecţie. Pe lângă acestea a mai aplicat încă 7 tratamente în cele 5 zone ale Capitalei unde au fost depistate probe pozitive de West Nile.
Cele mai multe probe pozitive au fost depistate în Berceni dar şi în Sectorul 1 în zona Bucureştii Noi acolo unde s-au concentrat tratamentele. "Devin rezistenţi. Eficienţa tratamentului e influentaţă de mai mulţi factori: la ploaie se spală insecticidul, la căldură excesivă la fel, se inactivează substanţa activă", adaugă Aurelian Pintiliescu, biolog.
Cum ne protejăm de înţepături
Pentru a ne proteja pe cât posibil de înţepături hainele ar trebui să ne acopere pielea în totalitate şi să folosim substanţe speciale care să ţină insectele la distanţă. Anul trecut specialistii INSP au raportat 105 cazuri de persoane infectate la nivel naţional dintre care 12 şi-au pierdut viaţa.