Peste 1 milion de români au probleme cu somnul și nu se pot odihni noaptea
De Ziua Mondială a Somnului, mulţi români au nevoie de somn. Sunt aproape un milion de oameni din ţara noastră care nu se pot odihni noaptea. Stresul şi, mai nou, tehnologia provoacă insomnii.
De Redactia Observator la 15.03.2019, 23:28De Ziua Mondială a Somnului, mulţi români au nevoie de somn. Sunt aproape un milion de oameni din ţara noastră care nu se pot odihni noaptea. Stresul şi, mai nou, tehnologia provoacă insomnii. De fapt, medicii spun că există aproape o sută de tulburări de somn. În plus, au remarcat că sunt generaţii întregi pentru care 8 ore de odihnă pe noapte nu mai sunt obligatorii.
Obosit. Aproape la fel ca atunci când s-a băgat în pat. Aşa se trezeşte Sebastian în tot mai multe dimineţi.
SEBASTIAN, student: Nu prea reuşesc să mă odihnesc mai mult de cinci, şase ore pe noapte, fiindcă lucrez foarte mult la calculator.
Iar tehnologia îi fură... somnul.
SEBASTIAN, student: Oricât de devreme m-aş pune în pat nu pot adormi până spre dimineaţă.
În situaţia lui sunt din ce în ce mai mulţi tineri. Peste un milion de români suferă de tulburări de somn, însă doar 3.000 sunt oficial diagnosticaţi cu această afecţiune.
"Mi s-a întâmplat să fiu atât de obosită încât să nu pot să adorm. Trec prin zi, dar nu sunt foarte productivă", spune o româncă.
Numai că somnul din weekend nu e suficient. Stilul de viaţă s-a schimbat şi de aici cele mai multe probleme. După o noapte agitată, organismul se resimte puternic.
FLORIN MIHĂLȚAN, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: În ultima sută de ani, oamenii dorm cu o oră jumătate mai puţin faţă de generaţiile anterioare. Acest stres al vieţii cotidiene care ajunge în final la generaţiile actuale să diminue durata somnului.
Medicii au diagnosticat aproape o sută de tulburări de somn. Pentru niciuna dintre ele automedicaţia nu este o soluţie. Vizita la medic este obligatorie.
FLORIN MIHĂLȚAN, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Există o predispoziţie pentru obezitate, aceasta e generată de calitatea somnului.
Un somn de proastă calitate poate duce la diabet, infecţii severe şi chiar probleme serioase ale inimii. Trebuie să respectăm câteva sfaturi, pentru a reuşi să ne odihnim corect.
FLORIN MIHĂLȚAN, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Să evităm mesele încărcate de seara şi târzii, să evităm alcoolul şi fumatul seara, camera trebuie să aibă nişte condiţii optime, să aibă 21 de grade, să fie izolată fonic, să respectăm ora de culcare şi ora de trezire
Copiii de 6-12 ani au nevoie de până la 9-12 ore de somn, iar un adult trebuie să se odihnească cel puţin şapte ore în fiecare noapte.