Românii vor să mănânce sănătos și preferă mâncarea gătită acasă
Românii încep să pună preţ pe sănătate și asta se vede din cât şi ce mâncăm. Şase din zece familii consumă zilnic mâncare gătită, iar asta ne plasează pe locul doi în lume la hrană preparată acasă. Pentru mulţi români, restaurantul sau chiar fast food-ul rămân totuşi un lux.
De Raluca Măndoiu la 02.02.2020, 01:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Românii încep să pună preţ pe sănătate și asta se vede din cât şi ce mâncăm. Şase din zece familii consumă zilnic mâncare gătită, iar asta ne plasează pe locul doi în lume la hrană preparată acasă. Pentru mulţi români, restaurantul sau chiar fast food-ul rămân totuşi un lux.
Sănătatea, aspectul fizic, pierderea kilogramelor în plus sau menținerea greutății cântăresc mai mult decât o farfurie plină cu mâncare delicioasă dar nesănătoasă. Românii încep să aleagă produsele naturale, în locul celor procesate.
Din totalul românilor preocupaţi de alimentaţia sănătoasă, 44% consumă mai multe fructe şi legume, 43% au redus consumul de zahăr, iar 39 de procentă preferă mâncarea gătită. Astfel 35% dintre români au început să cumpere mai puţine produse procesate.
Aurelia folosește întotdeauna produse bio, mai ales pentru meniul cele două fiice ale sale.
”La noi se mănâncă produsele de casă. Ne străduim să mâncăm fructe, legume crescute de fermierii noştri. În familia mea aşa se face. Se mănâncă peşte, pasăre, evităm fast food-ul. Micul dejun, obligatoriu. La amiază, ciorbă. Şi seara, proteină cu salate, ne străduim să fie mai puţine glucide”, spune Aurelia.
În încercarea de a controla ce mănâncă, la nivel mondial 53% din populație gătește.
IOAN SIMU, directorul unei companii de cercetare: Față de această medie, românii sunt mai sus, practic pe locul doi în lume. 65% dintre români gătesc acasă pentru a mânca sănătos. Practic suntem doar în urma Filipinelor.
Cifrele sunt atât de mari și pentru că românii nu își permit să mânânce des la restaurant. La polul opus sunt japonezii și turcii care aleg mâncarea gătită, dar... în oraș.
Medicii nutriționiști avertizează că oriunde și orice am mânca trebuie să fim atenți la modul de preparare.
ŞERBAN DAMIAN, medic nutriţionist: Fructe, legume, carne slabă, lactate, ouă, pește, nuci, semințe, cât mai puțin procesate toate acestea. Diversitatea ne dă șansa să mâncăm sănătos și echilibrat.
Pentru siluetă și pentru sănătate, secretul e acelaşi: puțin din toate.