România a rămas fără medicamente pentru tratarea pacienţilor bolnavi de Covid-19
Pandemia ne aduce într-o criză pe care niciun oficial nu a anticipat-o: avem ventilatoare, avem locuri la terapie intensivă nu mai avem medicamente pentru COVID.
De Ema Schweninger la 21.09.2020, 20:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- României i-au fost alocate aproape 14 mii de flacoane de Remdesivir.
- Ele ajung pentru tratarea a 2.800 de pacienţi.
Singurul tratament autorizat pentru această boală s-a terminat în marile spitale din ţară. Autorităţile spun că vom primi săptămâna viitoare doze noi, dar medicii spun că sunt prea puţine.
La Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, ultimele flacoane de Remdesivir au fost administrate weekendul trecut. Patru bolnavi au nevoie acum de tratament dar stocul este zero.
Andreea Moldovan, director medical, Spitalul de Boli Infecţioase Braşov: Ne străduim din toate puterile să găsim undeva disponibilitate pentru aprovizionare cu Remdesivir dar este greu. Am făcut adrese către ministerul Sănătăţii, către Unifarm.
Situaţia e la fel de gravă în toată ţara.
Cristian Oancea, manager, Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: Având foarte multe forme severe de sars cov 2, săptămâna trecută am epuizat ultimele flacoane. În jur de 3, 4 pacienţi sigur ar avea nevoie. Încercăm să ne descurcăm cu ce avem.
Practic, bolnavii sunt trataţi nu cu un medicamernt ci cu alte trei care-l înlocuiesc. Şi asta deşi Remdesivirul este singurul medicament autorizat în toată uniunea europeană pentru COVID-19.
Medcii spun că s-a dovedita fi cel mai eficient în lupta cu noul coronavirus, pentru că blochează înmulţirea virusului. În Capitală, la Spitalul Colentina există doze pentru cei la care a fost iniţiat tratamentul dar nu şi pentru bolnavii noi. Cum s-a ajuns aici?
României i-au fost alocate de către Comisia Europeană aproape 14 mii de flacoane de Remdesivir. Ele ajung pentru tratarea a 2.800 de pacienţi. Până acum au fost distribuite către spitalele din ţara noastră în jur de 11 mii de flacoane. Iar restul de 2.600 ar urma să ajungă săptămâna viitoare. Dozele sunt însă insuficiente, se plâng medicii
Comisia Europeană recomandă ţărilor să testeze pacienţii spitalizati atat pentru Covid-19, cat si pentru gripa o dată cu venirea sezonului rece.
România va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiți până acum pentru testele PCR.