Românii au rețineri privind vaccinul anti-COVID
Vaccinul bate la ușă, iar noi batem în retragere. Un studiu făcut de cercetătorii de la noi arată că încă există o rezistenţă din partea oamenilor de a face vaccinul anti covid. Şi asta nu e singura problemă. Accesul la tratamente şi chiar la testare se face tot mai greu.
De Valentin Stan la 13.11.2020, 00:58- Doar 21,8% dintre români ar accepta să se vaccineze mâine
- Riscurile sunt prea mari, cred 26,6% dintre cetățeni
În timp ce specialiștii în sănătate cred că doar un vaccin poate opri pandemia, românii continuă să aibă reţineri în privinţa celui pentru Covid-19. Ce s-ar întâmpla însă dacă mâine ne-am putea vaccina? Datele statistice arată că doar 21,8% ar accepta. Nici măcar un sfert din populație. 30% ar vrea să se vaccineze, însă abia după ce alți cunoscuți au făcut-o. Şi doar dacă nu au avut efecte adverse. La polul opus stă un procent foarte mare, de 38,6%. Sunt oamenii care n-au încredere în vaccinul anti-Covid-19 și spun că îl vor refuza atunci când va ajunge în România.
Cercetătorii au cerut și explicații pentru răspunsuri, indiferent de alegerea pe care oamenii au făcut-o. Cei mai mulți, 44,2%, au spus că problema este destul de sensibilă și că reacţia la vaccin diferă de la o persoană la alta. În acelaşi timp, 26,6% dintre români spun că riscurile sunt prea mari, iar puţin peste un sfert dintre respondenţi consideră că vaccinul are suficiente avantaje încât să se poată trece peste efectele adverse.
Totuşi, una dintre cele mai grave situaţii cu care s-au întâlnit până acum pacienţii e accesul la servicii medicale. Cât de ușor sau.cât de greu putem primi tratament sau teste pentru Covid-19. Aici, mai bine de jumătate dintre români au spus că tratamentul nu este deloc accesibil. Cât despre testarea pentru noul coronavirus, peste jumătate dintre cei care au răspuns cred că este o adevărată aventură. Iar aflarea unor rezultate în timp util devine o loterie.