Eroi în prima linie a luptei cu coronavirusul. O zi din viața salvatorilor SMURD
Cu ei ne facem bine. Sunt primii care intră în contact cu pacienţii cu covid19 și cei care-i duc cât mai repede la spital. Despre salvatorii SMURD este vorba, cei care trebuie să ajute, indiferent de riscuri.
De Corina Matlinschi la 12.04.2020, 22:54- ”Nu putem să facem nimic în acel costum”.
Cu ei ne facem bine. Sunt primii care intră în contact cu pacienţii cu covid19 și cei care-i duc cât mai repede la spital. Despre salvatorii SMURD este vorba, cei care trebuie să ajute, indiferent de riscuri. Singura lor strângere de inimă? Pentru a nu-şi pune copiii în pericol când ajung acasă, îi îmbrăţişează mai puţin. Cum arată o zi în misiune de viaţă şi de moarte, vedeţi în exclusivitate în acest reportaj Observator.
Plt. adj. șef Pătrașcu Petrică, pompier Detașamentul Mihai Vodă: Cărăm familii întregi de 5-6-7 persoane. Pacienții, la un moment, încep să le cedeze organele interne și trebuie ajutați. Trebuie să ne protejăm pentru un inamic nevăzut.
Plutonier major Lucian Zâmbrășteanu, pompier Detașamentul Mihai Vodă: Este doar încă un risc în plus, nu este mai dificil.
O spun zi de zi eroii pe care îi vedeam că intervin contracronomentru la incendii, accidente și descarcerări. Acum, pacienții confirmați cu COVID 19 sunt noua lor misiune.
Plutonier major Lucian Zâmbrășteanu, pompier Detașamentul Mihai Vodă: Cea mai lungă intervenție a fost acum câteva zile a durat undeva la 7 ore. Mișcarea nu e neapărat greoaie în aceste costume, deficitul este la respirație e ca și cum ai avea un aparat de respirat în spate. Suntem obișnuiți, ne facem doar treaba.
Costumele de protecție. Sunt primul pas înainte de a pleca. Îi ajută să rămână în siguranță, dar.
Plutonier major George Filip, Detașamentul Mihai Vodă: Nu putem să facem nimic în acel costum, luăm pacienții și cam atât. Este foarte contagios și trebuie să fi foarte atent cu cine intri în contact și cum ești echipat.
Foarte contagios - o spun cu toții - mai ales că, pentru ei, e o luptă pentru pacienți și o luptă să nu ducă virusul acasă.
Plutonier major George Filip, Detașamentul Mihai Vodă: Temere există să nu ne infectăm noi, la rândul nostru, să nu infectăm familia. Au înțeles situația și stau la distanță de mine.
(Reporter): Nu prea vă luați copiii în brațe în perioada asta?
(George Filip): În perioada asta nu.
Plt. adj. șef Pătrașcu Petrică, pompier Detașamentul Mihai Vodă: Sigur că am avut temeri nici n-am dormit noaptea. Atunci când văd un pacient atât de neajutorat de Covid-19 mă impresionează foarte rău.
Sunt însă pregătiți să intervină ori de câte ori sună alarma. Și, în doar câteva minute, sunt gata să ajungă iar "pe front". Știu exact ce caz urmează să preia. Acum - mai mulți copii confirmați cu coronavirus.
Plt. adj. șef Pătrașcu Petrică, pompier Detașamentul Mihai Vodă: În primă fază le punem măști și mănuși. După ce îi urcăm încercăm să-i asigurăm pe cât posibil fiindcă nu mai sunt în deplinătatea forțelor fizice și se pot accidenta în timpul transportului.
După ce lasă pacientii confirmati la spital, pomperii vin la baza de decontaminare de la Cățelu. Fiecare membru am echipajului este dat cu dezinfectant și așteaptă 15 minute. Apoi intră în următoarea cameră unde li se dă jos echipamentul de protecție. Costumul merge direct la distrugere. Și autospeciala este dată cu dezinfectant și se așteaptă 60 de minute pentru ca substanța să-și facă efectul.
Abia acum misiunea pompierilor s-a încheiat. Una dintre ele, pentru că apoi o iau de la capăt.