Antena LIVE

Curs valutar

Săptămâna Sănătății Digitale: Tehnologia, soluția pentru îngrijiri medicale de calitate în România

În cadrul Săptămânii Sănătății Digitale, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Sănătății și Institutul Aspen România, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, au organizat ieri,13 iunie, la Palatul Parlamentului, o dezbatere.

De la 20.06.2019, 01:24
WhatsApp
Săptămâna Sănătății Medicale a avut loc la București Profimedia

În cadrul Săptămânii Sănătății Digitale, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Sănătății și Institutul Aspen România, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, au organizat ieri,13 iunie, la Palatul Parlamentului, o dezbatere dedicată necesității dezvoltării de parteneriate și creării de sinergii între actorii cu responsabilități în domeniul sănătății digitale, în vederea accelerării implementării soluțiilor digitale și regândirii sistemelor de sănătate cu sprijinul noilor tehnologii digitale. Evenimentul a a reunit cei mai importanți factori de decizie din mediul public, precum și reprezentanți ai sectorului privat, academic și non-guvernamental, desfășurându-se sub egida Programului Aspen Healthcare & Quality of Life. Obiectivul principal al acestui program îl reprezintă extinderea sferei dezbaterilor privind politicile publice de sănătate și susţinerea unei reforme sustenabile a sectorului.

"Știu că suntem în întârziere, din punctul de vedere al cetățenilor, al societății, al pacienților. Cetățenii sunt conștienți că există tehnologii care le-ar putea îmbunătății viața, dar care nu sunt la dispoziția lor. De aceea, noi aducem la aceeași masă puterea, opoziția, mediul privat și experții: pentru a găsi soluții. Polonia a dat greș când a implementat Agenția Digitală. În Cehia le-a ieșit din prima. Trebuie să învățăm de la ei, să nu repetăm greșelile, ci să copiem succesul. Trebuie să facem pași în față. Dacă vom reuși să construim un spital în parteneriat public-privat, să-l facem din start 100% digitalizat, nu vom mai munci de două ori după.", a declarat Mircea Geoană, președintele Institutului Aspen din România, în încheierea evenimentului. 

În cadrul dezbaterilor din cadrul acestui eveniment, specialiști din mai multe țări europene, printer care Germania, Portugalia și România, au atras atenția că digitalizarea sistemului medical, atât la nivel național, cât și integrat la nivelul Uniunii Europene, este vitală pentru ca pacienții să beneficieze oriunde și oricând de îngrijiri medicale de calitate. În acest moment, 18% din cetățenii Uniunii Europene primesc servicii medicale online. Dar, discrepanțele între țări sunt mari. Spre exemplu, în Estonia și Finlanda, 50% dintre bolnavi au acces la acest tip de servicii, în timp ce în România doar 10%, iar în Malta 5%. Specialiștii și autoritățile din domeniu preconizează că până în 2025, 30% dintre cetățenii Uniunii Europene vor avea parte de servicii medicale on-line.

"Tehnologia e la viteză maximă, dar digitalizarea medicală a rămas mult în urmă, spun experții. În toată Europa, nu doar în România. Deci, e timpul să acționăm, e timpul să accelerăm, să lucrăm împreună. Și Ministerul Sănătății începe să accelereze ritmul in acest domeniu. De anul acesta statul a alocat bani pentru tratamentul personalizat, pe baza bio markerilor, iar de anul viitor sperăm să avem o Agenție Națională pentru Informatizarea Sanatatii și registre naționale pentru majoritatea bolilor," a declarat, Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

La nivelul Uniunii Europene, 16 milioane de oameni suferă de boli rare și au nevoie de tratamente personalizate, iar 200 de mii de decese la nivelul Uniunii Europene sunt asociate cu reacțiile adverse la diverse tratamente. De aceea, Comisia Europeană, în perioada 2021-2027, va investi 100 de miliarde de euro în inovație și cercetare. Aici este inclusă și dezvoltarea digitalizării în sănătate, iar 9,5 miliarde de euro vor fi alocate exclusiv pentru transformarea digitală. 

Rețetele digitale ar putea ajuta pacienții care călătoresc în interiorul Uniunii Europene să primească tratamentul potrivit în orice țară s-ar afla, iar Dosarul Electronic al Pacientului ar permite unui bolnav să primească rapid acces la îngrijirea de care are nevoie, ar reduce riscul de diagnosticare greșită, orice medic având la dispoziție istoricul medical al pacientului - de la rezultatele analizelor de sânge până la alergii. În aprilie 2019, a fost adoptată o declarație la nivel european prin care autoritățile europene s-au angajat ca până în 2022 să lege informațiile din dosarele medicale ale pacienților cu cele genetice. Dar, pentru a pune în practică aceste decizii, este necesar ca fiecare țară membră UE să își construiască baze de date naționale funcționale. 

România are specialiști în domeniul Inteligenței Artificiale, dar nu are o strategie în domeniu. "Inteligența Artificială poate îmbunătăți medicina, poate îmbunătăți tratamentul oferit pacienților, iar România poate deveni hub regional în domeniu, pentru că are experți. Dar, e nevoie de strategie la nivel național pentru a transforma România din economie de consum în economie inovatoare.", a punctat în cadrul dezbaterii, Elena Ovreiu, profesor în cadrul Politehnicii București. Ideea a fost suținută și de Bart Romney, profesor de Inginerie Biomedicală la Universitatea Eindhoven, care a declarat că "Americanii construiesc calculatoare foare mari, dar noi europenii creăm algoritmii cu care vor lucra pe aceste calculatoare. Europa, însă, are multe de făcut cu privire la eficiență. Suntem buni la programare, la matematică, trebuie să învățăm să fim și practici."

Concluziile obținute în urma dezbaterilor de la acest eveniment se vor transforma în recomandări pentru cei care au putere de decizie în domeniul medical și în cel al tehnologiei informației.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Considerați că numărul mare de accidente rutiere justifică majorarea tarifelor RCA?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025