Sărbătoarea gastronomiei franţuzeşti, marcată și în România
Românii au mâncat joi ca francezii. Sărbătoarea gastronomiei franţuzeşti a reunit chefi din toată ţara. Au introdus în restaurantele lor reţete autentice din regiunea Provence, cunoscută pentru fructe de mare, peşte, dar şi ulei de măsline cu un gust aparte.
De Redactia Observator la 22.03.2019, 00:11Românii au mâncat joi ca francezii. Sărbătoarea gastronomiei franţuzeşti a reunit chefi din toată ţara. Au introdus în restaurantele lor reţete autentice din regiunea Provence, cunoscută pentru fructe de mare, peşte, dar şi ulei de măsline cu un gust aparte. Evenimentul este celebrat în restaurante din întreaga lume. Bucătarii pregătesc feluri de mâncare sofisticate şi neapărat cu gust franţuzesc.
Chef Emmanuel Perrodin a ajuns special în Bucureşti pentru sărbătoarea gastronomiei. Vine din Provence, regiunea căreia îi este dedicată ediţia din acest an.
EMMANUEL PERRODIN, chef din Provence: Usturoiul, uleiul de măsline sunt ingredientele principale. Noi gătim foarte multe legume, mult peşte, dar multe legume înainte de toate
În Provence, oamenii iubesc mâncarea, grădinăritul şi pescuitul. Chef Sorin Miftode a găsit pe gustul francezilor: peşte şi fructe de mare.
La felul principal, bucureştenii au putut testa lup de mare cu sos de şofran, vinete pai şi legume de sezon. Ne-am întâlnit şi cu un român care a trăit 12 ani în Franţa.
”Întotdeauna masa aceasta pentru ziua gastronomiei este una perfect franţuzească. Începem cu un antreu, apoi felul doi, brânzeturi, desert şi care se acompaniează fiecare de vinul potrivit”, spune Cristian.
Regiunea Provence este recunoscută pentru vinurile roze. Pe când formau un cuplu, Angelina Jolie şi Brad Pitt şi-au lansat aici propriul vin. La francezi, nicio masă nu se încheie fără platoul de brânzeturi.
Într-un alt restaurant din Capitală, chef Manuela Paraschivescu ne propune un desert spectaculos...
MANUELA PARASCHIVESCU, chef: Cred că şi în Franţa şi în România desertul este cea mai aşteptată parte. E adevărat şi deşi francezii sunt foarte slabi, mănâncă deserturi. Aici avem o religieuse care este umplută cu mere caramelizate sub formă de piure şi este pusă într-un sos de vanilie.
Aromele franţuzeşti au ajuns şi la malul mării. Iar în Sibiu, mirosul din bucătăriile restaurantelor a depăşit orice aşteptare.
3.500 de restaurante din 150 de țări şi-au răsfăţat, joi, clienţii, cu preparate inspirate din bucătăria franţuzească.