Scandalul citricelor stropite cu substanţe toxice a schimbat obiceiurile de consum. Coaja rasă de lămâie bio, la mare căutare
Coaja proaspătă de lămâie, rasă în prăjituri, a fost înlocuită cu cea la plic. Sau cel puţin, aşa arată datele. Într-un an de zile, de când am aflat cât de rău poate face substanţa găsită în citricele care nu sunt bio, importurile de coji uscate şi ambalate au crescut chiar și de 100 de ori.
De Redactia Observator la 03.12.2018, 21:33Coaja proaspătă de lămâie, rasă în prăjituri, a fost înlocuită cu cea la plic. Sau cel puţin, aşa arată datele. Într-un an de zile, de când am aflat cât de rău poate face substanţa găsită în citricele care nu sunt bio, importurile de coji uscate şi ambalate au crescut chiar și de 100 de ori.
Într-un an de zile, scandalul citricelor stropite cu substanţe toxice a schimbat obiceiurile de consum în România. Oamenii se gândesc de două ori înainte să radă coajă de lămâie sau de portocală în prăjituri.
Au aflat că fructele care nu sunt bio pot conţine un pesticid periculos. E 233. Sau imazalil. Distruge dăunătorii fructelor. Iar oamenilor, le poate provoca grave probleme de sănătate pe termen lung.
Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie: E 233 care este cauza, tututor prob, reactiilor alergice, pana la stare generala de rau acest e 233 ar trebui folosit in cantitate de 5 miligrame pe kg, dar se depaseste cantitatea
E233 este interzis doar în anumite cantităţi, dar trebuie specificat pe etichetă. "Coaja nu este recomandată pentru consum", nici măcar spălată. Sau " Citricele comercializate vrac pot fi tratate chimic". Sunt mesaje pe care le vedem , acum, în marile magazine.
Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie: Sa cumparam produse din ue, bine spalate, si nu doar spalate cu apa pt ca aceasta substantă e ca o ceară, nu este solubila in apa
Scandalul pesticidelor din citrice a dus şi la o explozie a importurilor de condimente. Coaja rasă de portocală sau de lămâie bio, la plic, e la mare căutare în magazine.
Vladimir Alexandrescu, purtator de cuvant INS: Anul trecut s-a importat o tona si jumatate, in 2018 pana spre sf anului s a importat 154 de tone
Tot în acest an, în perioada ianuarie - august, importurile de coji de citrice au ajuns la aproximativ 93 de mii de euro, față de aproape 15 mii de euro, anul trecut.