Şcoala online afectează grav sănătatea copiilor. Probleme la coloana vertebrală, ochi, dar şi multe kilograme în plus
Şcoala online nu a afectat doar educaţia copiilor, ci şi sănătatea. Probleme la coloana vertebrală şi ochi, dar şi multe kilograme în plus. Cu asta s-au ales, după un an de şcoală în faţa calculatorului. Puţine şi înainte de pandemie, orele de educaţie fizică şi sport au dispărut total din rutină. Rezultatul se vede în cabinetele de fizioterapie. Numărul copiilor care ajung aici e de trei ori mai mare acum.
De Cristina Oprea la 23.04.2021, 09:47Din poziţia asta trebuie să atingi cât de mult poţi zidul, cu pieptul. Şi capul în spate. Capul în spate.
Ayan are 10 ani şi a ajuns la terapeut din cauza unor dureri de spate, care s-au agravat de când şcoala s-a mutat în online.
Ayan, elev: Mi-a făcut mai rău, într-un fel. Pentru că m-a strâmbat.
Ca să-şi revină, trebuie să facă exerciţii în fiecare zi.
Câte ore ţi-ai petrecut pe zi, în faţa laptopului, pentru şcoala online?
4 sau 5 ore.
Lipsa mişcării nu afectează doar coloana. Tot mai mulţi copii au probleme cu greutatea.
Alin Burileanu, fizioterapeut: Poziţiile lor fixe, lipsa activităţii sportive, bineînţeles, alimentaţia nesănătoasă te aduce foarte rapid la un terapeut.
Ultimul an a fost un dezastru pentru copii.
Prof. Germina Cosma, mama lui Ayan: Există acest dezavantaj: părinţii sunt la serviciu este destul de greu de monitorizat dacă copiii practică sau nu exerciţiile fizice atunci când sunt acasă.
Şcoala online aduce şi probleme oculare
Obezitatea se stabileşte în funcţie de indicele de masă corporală. Kilogramele se împart la înălţimea înmulţită cu doi. Părinţii îşi pot da seama astfel dacă cel mic se apropie de limita maximă. Coloana poate fi observată mai uşor.
Alin Burileanu, fizioterapeut: Daca tricoul îi stă într-o parte, din start un umăr este mai sus, dacă cămaşa nu se închide pe mijloc şi se închide într-o parte.
Cristina Oprea reporter Observator: Nu doar de probleme de postură, probleme ale coloanei sau obezitate au suferit copiii noştri în pandemie. Şcoala online a însemnat şi alt tip de probleme, mai exact, probleme oculare.
Un studiu recent arată că peste 30 la sută dintre părinţi se tem pentru sănătatea copiilor lor, din cauza orelor făcute acasă.