Sezonul gripei a început mai devreme, dar medicii acuză că nu au primit vaccinurile
Sezonul gripei a debutat mai devreme ca-n alţi ani, iar medicii sunt revoltaţi că nu au primit încă vaccinurile. Chiar dacă Ministrul Sănătăţii a anunţat că a comandat un milion şi jumătate de seruri, medicii de familie spun că acestea nu vor ajuta la nimic dacă vor ajunge prea târziu.
De Mădălina Iacob la 20.10.2019, 23:27Sezonul gripei a debutat mai devreme ca-n alţi ani, iar medicii sunt revoltaţi că nu au primit încă vaccinurile. Chiar dacă Ministrul Sănătăţii a anunţat că a comandat un milion şi jumătate de seruri, medicii de familie spun că acestea nu vor ajuta la nimic dacă vor ajunge prea târziu. Nici farmaciile nu mai fac faţă cererii. După epidemia de anul trecut, mulţi români sunt dispuşi să plătească pentru imunizare.
Sute de doze de vaccin antigripal ar fi trebuit să ajungă deja în fiecare cabinet de medicină de familie. Chiar dacă s-a făcut comanda din vară, doar câteva seruri au ajuns la oameni.
SANDRA ALEXIU, vicepresedintele Societății de Medici de Familie: Am primit 20 de doze. Niciodată nu primim ceea ce solicităm. Mă întreb când vom primi vaccinul, în ianuarie sau februarie, cui îl mai facem?
Perioada de vaccinare ţine din septembrie până în noiembrie. Livrarea dozelor a început deja, aşa că e destul timp pentru toţi pacienţii, susţine ministrul sanatatii, Sorina Pintea. Doctorii, însă, sunt revoltaţi. Unii dintre ei au scos bani din buzunar pentru imunizarea personalul medical, cel mai expus virusurilor.
VALERIA HERDEA, medic de familie: 21 350 de doze solicitate. Nu am primit pana în acest moment nicio doza! Am consiliat populatia să se vaccineze, in special grupurile de risc. Pentru cei apropiati, personalul medical, l-am cumparat noi.
Iar pentru că la medicul de familie nu îl găsesc, dar sunt sfătuiţi continuu să se imunizeze, pacienţii au dat iama în farmacii să caute serul. În jur de 60 de lei trebuie să plătească pentru o singură fiolă.
Primii care ar trebui să se vaccineze nu sunt doar copiii mai mici de un an sau vârstincii de peste 80, 90 de ani. Gravidele, pacienţii cu boli cronice, dar şi persoanele care lucrează în domeniul economic sau în transporturi ar trebui să îşi ia măsuri de precauţie. În plus, companiile ar trebui să asigure imunizarea pentru toţi angajaţii, recomandă medicii.
Vaccinul rămâne o responsabilitate socială şi o problemă de siguranţă naţională şi anul acesta. Sezonul trecut s-au întregistrat 199 de decese, iar autorităţile au declarat epidemie de gripă.