Răcelile şi infecţiile respiratorii, în plin sezon. Românii refuză să se vaccineze
Sezonul rece vine la pachet cu răceli şi cu infecţii respiratorii. Deja la urgenţă, numărul pacienţilor a crescut. Iar după dezastrul de anul trecut, când 129 de români au murit din cauza gripei, vaccinurile au ajuns la timp în cele mai multe cabinete.
De Redactia Observator la 01.10.2018, 23:34Sezonul rece vine la pachet cu răceli şi cu infecţii respiratorii. Deja la urgenţă, numărul pacienţilor a crescut. Iar după dezastrul de anul trecut, când 129 de români au murit din cauza gripei, vaccinurile au ajuns la timp în cele mai multe cabinete. E drept, nu peste tot. Dar chiar şi aşa, acolo unde există serul, românii nu se înghesuie să se imunizeze.
Sezonul virozelor a început deja. Se vede cel mai bine în sălile de aşteptare din spitale care se umplu în fiecare zi. E primul semn că gripa e aproape. Autorităţile spun că, spre deosebire de anul trecut, acum suntem pregătiţi.
OANA GRIGORE, purtător de cuvânt, Ministerul Sănătăţii: Prima etapă de livrare a vaccinurilor gripale, cele 90.000 de doze, a fost finalizată. Dar cele mai multe doze sunt livrate în perioada 15-21 octombrie, este vb de 700.000 de doze de vaccin gripal
VALERIA HERDEA, medic de familie: Încă nu am primit aceste doze, am solicitat aceste doze, avem asigurarea că le vom primi.
Primii vaccinaţi au fost cadrele medicale, copiii şi vârstnicii. Deşi anul trecut gripa a omorât 129 de oameni, românii nu par foarte speriaţi, iar vaccinarea este ultima lor grijă.
Medicii recomandă vaccinarea, mai ales că sezonul trecut au fost peste 1.300 de cazuri de gripă.
Cine nu vrea să aştepte serul gratuit, are două variante. Să meargă la o clinică privată, acolo unde va plăti şi consultul sau să cumpere vaccinul din farmacii, unde costă în jur 40 de lei.
ADRIAN MARINESCU, specialist în boli infecţioase: În prezent e vaccinul tetravalent, de exemplu, care a fost şi anul trecut şi care are două tulpini de virus gripal A şi două tulpini de virus gripal B.
Medicii spun că organismul are nevoie de două săptămâni de la momentul vaccinării pentru a produce anticorpii necesari.