Vaccinul antigripal, insuficient în România. Oamenii sunt puși pe liste de aşteptare, în farmacii
La fel de periculoasă ca şi coronavirusul e gripa sezonieră, în această perioadă. Aproape 150 de mii de persoane din grupele de risc au fost vaccinate luna trecută prin medicii de familie.
De Redactia Observator la 19.10.2020, 19:47- Campania de vaccinare a început pe 14 Septembrie.
- Direcţiile de sănătate publice au mai primit o jumătate de milion de doze.
Un număr foarte mic, spun epidemiologii. Ministerul Sănătăţii a trimis azi alte 500 de mii doze în toată ţara, care tot nu sunt suficiente. Anul acesta, posibila asociere dintre coronavirus şi gripa sezonieră a convins un număr record de persoane să se vaccineze.
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, adică dublu faţă de anul trecut. Campania de vaccinare a început pe 14 Septembrie, iar azi, direcţiile de sănătate publice au mai primit o jumătate de milion de doze.
Până ajung şi în cabinetele medicilor de familie poate să dureze însă şi două săptămâni. Un doctor din Bucureşti, spre exemplu, a cerut, luna trecută, 300 de doze. În schimb, a primit 10.
Eva Cristescu- medic de familie: Trebuie să aleg între vârstnicii cu patologie stufoasă, doar 10. Trebuie să mă gândesc.
Reporter: Dar telefoane câte aţi primit?
Eva Cristescu- medic de familie: Telefoane am primit nenumărate. Şi de la pacienţi tineri, şi de la pacienţi bătrâni.
În ţară, aceleaşi probleme. Marea problemă e că nu lipsesc doar din cabinetele medicilor de familie, ci şi din farmacii.
Andreea Chirtoacă - farmacist: De la distribuitori, avem informaţia că abia în luna Decembrie va fi o nouă intrare de vaccin gripal.
Reporter: S-au dat imediat?
Andreea Chirtoacă - farmacist: Da. În aceeaşi zi. Imediat. Avem listă de aşteptare pentru pacienţi. Şi nu avem cum să onorăm decât câteva cereri. Ne roagă să îi trecem pe liste şi să îi anunţăm când primim.
La medicii de familie, persoanele în vârstă şi copiii cu probleme medicale primesc vaccinul gratuit. În farmacii, preţul a fost luna trecută între 55 şi 130 de lei. Epidemiologii atrag atenţia că suprapunerea sezonului gripal peste pandemie va pune şi mai multă presiune pe sistemul sanitar.
Valeriu Gheorghiţă - medic infecţionist: Un pacient care prezintă co-infecţia cu aceste două virusuri poate să aibă o evoluţie mult mai severă. Nu poţi să amesteci pacienţii cu diferite forme de infecţii respiraatorii că e evident că vom avea transmitere încrucişată.
Marea diferenţă dintre coronavirus şi gripă o reprezintă debutul bolii. Dacă gripa este severă încă de la început, sars cov 2 acţionează în etape iar simptomele pot fi comune cu multe alte afecţiuni.