4 sfaturi și 2 rețete pentru a găti ușor și economic pentru o familie mare
Dacă familia ta e formată din mulți membri sau ai des musafiri, probabil ai întâmpinat greutăți încercând să gătești cantități destul de mari, astfel încât toată lumea să se sature și să fie fericită. A găti o masă pentru două persoane e considerabil diferit de a găti o masă pentru mai mult de patru persoane.
De Redactia Observator la 27.08.2018, 12:07Dacă familia ta e formată din mulți membri sau ai des musafiri, probabil ai întâmpinat greutăți încercând să gătești cantități destul de mari, astfel încât toată lumea să se sature și să fie fericită. A găti o masă pentru două persoane e considerabil diferit de a găti o masă pentru mai mult de patru persoane.
Dar pregătitul mesei nu trebuie să fie complicat, dacă ai în vedere câteva sfaturi simple ce țin nu doar de echipamentul pentru păstrarea mâncării ci și de tipul mâncării sau de cantitatea de ingrediente pe care o achiziționezi.
1. Alege fructe și legume în sezon
Fructele și legumele care se află în sezon vor fi mai ieftine decât în restul anului. Spre exemplu, căpșunile și cireșele vor costa aproximativ 5 lei/kg în timpul verii, dar în restul timpului pot ajunge și la 25 lei/kg. Poți opta mereu pentru mere și portocale, care sunt de obicei mai ieftine, indiferent de perioadă.
O altă variantă sunt fructele și legumele congelate. Un studiu publicat în Journal of Food Science demonstrează că acestea își păstrează proprietățile nutriționale chiar dacă sunt înghețate. Astfel, poți cumpăra fructele și legumele când sunt în sezon, să le porționezi și să le congelezi pentru a le avea mereu la îndemână când te apuci de gătit.
2. Alege echipamentul potrivit pentru păstrarea mâncării
Pregătitul mâncării este mai ușor când toate ingredientele încap într-o oală mare, comparat cu mai multe vase mici. În special dacă gătești pentru o familie numeroasă, de la patru persoane în sus, gătitul va fi mai ușor dacă ai câteva vase mari - oale, tigăi - versatile pentru a face supe, tochituri și chiar stir-fry.
Mai mult, pentru că vrei ca mâncarea pe care o gătești să reziste cât mai mult timp, vei avea nevoie de caserole mari în care să o păstrezi la rece. Optează pentru un frigider mare, cu rafturi ajustabile pentru când vrei să îți încapă chiar și cele două oale de supă pe care le-ai pregătit în weekend.
3. Cumpără în cantități mari
Multe alimente sunt mai ieftine dacă le cumperi în cantități mari. Rezervă-ți o zi pentru a verifica oferta de la supermarketurile din zona ta, pentru a determina de unde poți cumpăra ca să fie mai avantajos.
Alege să cumperi alimente care rezistă mai mult, cum sunt cerealele - orezul, quinoa, arpacaș - dar și condimente - sare, piper, rozmarin, oregano. Nu vrei să fii în procesul de a face un pui pe grătar și să îți dai seama că nu mai ai sare care să îi dea gust.
4. Alege rețete simple
Dacă vrei să economisești bani, alege rețete care îți permit să folosești mai puțină carne, deoarece de obicei este ingredientul cel mai scump. Asta nu înseamnă că mâncarea trebuie să fie mai puțin plină de nutrienți, trebuie doar să adaugi orez, fasole, năut sau paste pe lângă porția de carne, pentru a crea o masă îndestulătoare.
Fasolea și năutul pot fi și ele cumpărate în cantități mai mari, așa cum am scris mai sus, doar că în conserve. Acestea au avantajul de a avea un termen de valabilitate mai mare și pot fi gătite imediat. De multe ori au și sare adăugată pentru conservare, deci fii atent să adaugi mai puțină felului de mâncare preparat.
2 rețete simple care să te inspire
Mai jos vei găsi două rețete ușor de preparat, pentru serile în care ai vrea să gătești pentru familia ta, dar ai rămas în pană de idei. Ingredientele sunt calculate pentru a hrăni patru persoane, dar poți dubla cantitățile, în funcție de numărul persoanelor pentru care gătești.
1. Stir-fry de vită, porție pentru 4 persoane, timp total de pregătire: 25 de minute
Ingrediente:
-
2 linguri ulei vegetal
-
0,5 kg mușchi de vită, tăiat în fâșii de 5 centimetri
-
1 ½ căni broccoli, tăiat în bucățele
-
1 ardei roșu, tăiat în fâșii
-
1 morcovi, tăiați subțire
-
1 ceapă verde tocată
-
1 linguriță de usturoi tocat
-
1 linguriță sos de soia
-
2 lingurițe semințe de susan, prăjite
Instrucțiuni de preparare:
-
Încălzește uleiul într-o tigaie mare wok pe foc mediu; gătește mușchiul de vită până devine maro, aproximativ 3-4 minute; împinge carnea spre marginile tigăii și adaugă în mijloc broccoli, ardeii, morcovii, ceapa și usturoiul. Gătește și amestecă legumele pentru aproximativ 2 minute;
-
Adaugă sosul de soia și semințele de susan. Mai lasă-le pe foc, amestecând ocazional pentru încă 2 minute.
2. Chilli con carne, porție pentru 4 persoane, timp total de pregătire: 1 oră
Ingrediente:
-
1 lingură de ulei
-
1 ceapă mare
-
1 ardei roșu
-
2 căței de usturoi
-
1 linguriță cu vârf de pudră chilli
-
1 linguriță boia iute
-
1 linguriță chimion pudră
-
500 g carne tocată vită
-
1 cub pentru supă de vită
-
400 g roșii cubulețe
-
1 linguriță zahăr
-
2 linguri piure roșii
-
410 g de fasole roșie din conservă
Instrucțiuni:
-
Mărunțește toate legumele. Încălzește uleiul într-o tigaie mare pe foc mediu. Adaugă ceapa și gătește-o pentru 5 minute. Adaugă și usturoiul, ardeiul, pudra de chilli, boia iute și chimionul. Amestecă pentru încă 5 minute;
-
Gătește cele 500g de carne tocată de vită până devine maro și nu mai există părți roz. Folosește o spatulă pentru a mărunți carnea;
-
Pentru a face sosul dizolvă cubul de supă de vită în 300 ml de apă fierbinte. Adaugă apoi această apă peste legume și carnea tocată. În continuare, pune roșiile cubulețe, zahărul, piureul de roșii și asezonează cu sare și piper.
-
Acoperă amestecul și lasă-l să fiarbă pentru aproximativ 20 de minute. E momentul să adaugi și fasolea, amestecând ușor. După încă 10 minute de gătit fără să mai acoperi tigaia poți închide focul și să mai adaugi condimente, după gust.
-
Lasă chilli-ul să se răcească aproximativ 10 minute înainte să îl servești, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Chiar dacă pregătești masa pentru familia ta formată din mulți membri sau doar ai oaspeți, gătitul în cantități mari nu trebuie să fie complicat sau obositor. Inspiră-te din ideile de mai sus pentru a reuși să prepari o masă gustoasă și plină de nutrienți.