Sindromul Burnout, cel al epuizării profesionale, afectează și mulți români
Munca ne îmbolnăveşte! Sindromul burnout este boala secolului, spun experţii în sănătate. Stresul constant de la locul de muncă poate duce într-un final la epuizare fizică, psihică și emoțională pe care cei mai mulți oameni nu știu să le gestioneze.
De Alexandra Marin la 02.02.2020, 00:54- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Munca ne îmbolnăveşte! Sindromul Burnout este boala secolului, spun experţii în sănătate. Stresul constant de la locul de muncă poate duce într-un final la epuizare fizică, psihică și emoțională pe care cei mai mulți oameni nu știu să le gestioneze. Sunt şi mulţi români afectaţi de această boală, arată studiile.
Simțiți că nu avansați în carieră sau cel puțin nu suficient de repede pe cât v-ați dori? Aveți multe de făcut, iar cariera parcă a devenit punctul central al existenței voastre, iar toate astea duc la o stare generală de stres și oboseală? Dacă răspunsul la toate aceste întrebări este da, atunci cel mai probabil și voi sunteți în ”burnout”.
PETRU PĂCURARU, fondator companie de consultanţă în Resurse Umane: Atunci când suntem stresați pe o perioadă lungă de timp se ajunge să avem niște manifestări de ordin psihic și somatic, fizic. Starea ta este destul de proastă și cam 80% din performanța ta este afectată din cauza faptului că ajungi în starea de burnout.
Cum se manifestă? Oboseală, lipsă de energie, şi iritabilitate. Cei mai expuși acestui risc sunt tinerii din Generația Y, adică cei care au între 25 și 35 ani. Sunt persoane active, care trăiesc într-un oraș mare și aglomerat.
PETRU PĂCURARU, fondator companie de consultanţă în Resurse Umane: Lucrăm cu foarte multe companii și dacă putem să spunem ceva despre acest boom economic în care ne aflăm este să crească presiunea rezzultatelor. De multe când avem de ales între rezultate și oameni, în multe cazuri sunt alese rezultatele.
Roxana a dezvoltat o serie de ateliere, care funcționează ca tratament împotriva burnout-ului.
ROXANA ILINCA, manager: Ateliere care pot fi ținute atât la sediul clienților, în pauza de masă, într-o oră, o oră și jumătate, cât și în cadrul teambuilding-urilor sau evenimentelor pe care le organizează frecvent. Atelier de origami, de aranjamente florale, de a ne face ciocolata noastră. Foarte multe companii au făcut o tradiție ca de două ori pe lună sau la finalul lunii angajații să știe că este finalul lunii și iată că am mai învățat ceva.
Experţii spun că şi alte cursuri pot fi benefice - precum cele de fotografie, de gătit sau de educație financiară. Netratată, boala poate duce la infarct sau accident vascular cerebral. Potrivit studiilor, se estimează că anul viitor aproximativ 17 milioane de europeni se vor confrunta cu această problemă.