Sistemul imunitar al copiilor, ajutat de vaccinuri și o alimentație echilibrată
Înotul întăreşte sistemul imunitar al copiilor şi două zile la bazin ţin medicul departe. Dar nu e suficient! Totul începe de la alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine şi minerale.
De Redactia Observator la 18.04.2019, 15:36Înotul întăreşte sistemul imunitar al copiilor şi două zile la bazin ţin medicul departe. Dar nu e suficient! Totul începe de la alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine şi minerale.
Igiena este foarte importantă, dar, pentru că există şi un dar, trebuie făcută cu măsură. Nu este greşit să păstrăm curăţenia în jurul copiilor, însă, totuşi, nu trebuie să ajungem la extreme. Adică nu trebuie să igienizăm chiar toate obiectele din jurul celui mic.
Copiii trebuie lăsaţi să se joace, să exploreze mediul înconjurător, iar aşa, în timp, îşi vor construi un sistem imunitar rezistent. Uneori, părinţii cam au tendinţa să îi ţină pe cei mici într-un bol de cristal, fără să ţină cont că sistemul imunitar trebuie să înveţe să lupte cu agenţii patogeni. Microbi sau paraziți, e drept, sunt peste tot în jurul nostru şi vin în permanenţă în contact cu organismul. Dar corpul uman ajunge astfel să îşi dezvolte proprii anticorpi.
Protecţia se poate face şi prin imunizare artificială, cu ajutorul vaccinurilor. Iar astfel, copiii sunt protejaţi împotriva unor boli care ar putea fi fatale.
Vaccinarea salvează 2 milioane de vieți anual
În fiecare an, peste 100 de milioane de copii din toată lumea sunt vaccinați împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, tuberculozei, poliomielitei, rujeolei, dar și contra hepatita B.
Vaccinarea previne astfel anual aproximativ 2 milioane şi jumătate de morţi. Deşi, pare un număr mare, rămân totuşi mai mult de 19 milioane copii nevaccinați sau sunt insuficient vaccinați. Ba chiar, 1 din 10 dintre aceştia nu a primit vreun vaccin și, cel mai probabil, nu a fost văzut niciodată de cineva din sistemul medical.
În România, mai bine de 80% dintre copii sunt vaccinaţi conform schemei naţionale. Poate părea un procent încurajator, doar că pragul de siguranţă naţională este de fapt de 90%.