Specialiştii recomandă administrarea dozei a treia de vaccin anti-Covid, cel puţin la persoanele vulnerabile: "Sperăm ca oamenii să fie conştienţi de importanţa vaccinării"
Imunitatea după vaccinare poate dispărea în şase luni, aşa că autorităţile recomandă a treia doză persoanelor vulnerabile. În schimb, certificatul verde digital, dobândit de persoanele imunizate, este valabil cel puţin 12 luni. Călătoriile fără carantină sau accesul la concerte se vor putea face în baza documentului cel puţin până în iunie, anul viitor.
De Redactia Observator la 24.08.2021, 20:23- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- A treia doză de vaccin anti-Covid se administrează deja în Israel, Serbia şi Ungaria.
Cei care au schema completă în acest moment se pot îmbolnăvi după jumătate de an, dar cei mai mulţi vor face o formă uşoară.
Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie vaccinare: Beneficiile vaccinării nu dispar după şase luni. Dimpotrivă, beneficiile în prevenirea spitalizărilor, a formelor severe, sunt ridicate. Dar, ca urmare a faptului că varianta Delta cauzează infecţii şi în rândul celor vaccinaţi şi la cei care sunt vulnerabili poate să genereze şi forme grave, atunci este important ca aceste persoane să fie mai bine protejate în perioada următoare.
Tocmai de aceea, la începutul lunii octombrie, personalul medical şi bolnavii cronic vor putea să primească doza trei de vaccin anti-Covid. Coordonatorul campaniei de vaccinare lasă însă lista deschisă şi pentru cei care nu sunt în aceste categorii. Condiţia rămâne să fi trecut şase luni de la momentul inoculării.
Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie vaccinare: Nu se recomandă testarea anticorpilor înainte de a decide dacă fac sau nu a treia doză pentru că nu s-a stabilit un nivel de anticorpi care se corelează cu protecţia.
Şi asta pentru atât arată ultimele studii ale companiei Pfizer că vaccinul produs de ei protejează împotriva infecţiei cu SARS-CoV2. Peste şase luni de protecţie spune acum şi compania care produce serul Moderna, deşi la începutul anului au transmis că vaccinul protejează cel puţin un an. Deocamdată doar în cazul celor două seruri se poate face doza a treia.
A treia doză de vaccin anti-Covid-19 se administrează deja în Israel, Ungaria şi Serbia
Sunt în discuţie şi beneficiile sociale ale vaccinării. Călătoriile fără carantină sau participarea la concerte şi petreceri rămân valabile cel puţin până vara viitoare.
Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie vaccinare: Beneficiile nu expiră odată cu trecerea celor şase luni. Ştim că certificatul verde digital are valabilitate un an de zile, cel puţin până în iunie anul următor 2022.
Fie că vorbim de doza a treia sau de prima schemă de vaccinare, ele nu sunt şi nici nu vor deveni obligatorii.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Eu nu am participat la nicio discutie de a obliga oamenii să se vaccineze.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii: În acest moment nu se discută despre vaccinarea obligatorie, dar sperăm totuşi ca oamenii care acum refuză să se vaccineze să fie conştienţi de importanţa vaccinării, să aleagă această variantă.
A treia doză este administrată deja în ţări precum Israel, Serbia şi Ungaria.