Spitalele Covid-19, sufocate de numărul pacienților. „Dacă nu luăm măsuri, putem să ne trezim săptămâna viitoare şi la 1.600 - 1.800 de cazuri”
România a depăşit pragul de 60 de mii de infectări de la începutul pandemiei. Doar în ultimele 24 de ore, 1.350 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19. E una din cele mai mari cifre raportate zilnic. Autoritățile germane declară zonă de risc şapte județe din România: Argeş, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți şi Timiş. Şi nu ne mai primesc decât cu un test negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii sau dacă ne supunem testării acolo, în mod gratuit.
De Ema Schweninger la 09.08.2020, 00:10- România a ajuns pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul deceselor la suta de mii de locuitori
- Ce e mai rău, abia acum va urma, spun medicii
În Bucureşti, Argeş şi Prahova au fost diagnosticaţi cei mai mulţi pacienţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, aşa că spitalele sunt sufocate.
Adrian Marinescu, medic infecţionist Institutul Matei Balş: Lucrăm la capacitate maximă. Locurile care se eliberează - şi noi facem externări 7 zile din 7, inclusiv în weekend - se ocupă imediat.
Toate paturile de la Spitalul Victor Babeş din Capitală, al doilea spital de boli infecţioase ca mărime din ţară, erau pline. Ieri a fost deschis Spitalul Modular din Pipera care are 400 de paturi.
Ema Schweninger, reporter Observator: 30 de pacienţi au fost deja transferaţi de la Spitalul Victor Babeş la Spitalul Modular din Pipera. Alţi 10 bolnavi sunt evaluaţi acum iar o parte ar urma să fie duşi acolo. În unitatea care funcţionează ca o secţie externă a Spitalului Victor Babeş au fost detaşaţi 18 angajaţi de aici: medici, asistente, infirmiere şi îngrijitoare.
Saloanele au cel mult două paturi, aparate de aer condiționat, televizoare şi grupuri sanitare cu duș.
Emilian Imbri, manager Spitalul Victor Babeş: Am ajuns să facem ca în străinătate, adică să întrebăm oamenii sau să le spunem: staţi dom'le, liniştiţi pe acasă, mai staţi să apară vreun simptom. De ce? Pentru că nu mai avem personal să deschidem sau să dăm în folosinţă un număr suplimentar de paturi.
Şi medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara sunt epuizaţi. Se fac internări pe bandă rulantă şi mai sunt libere doar 30 de paturi.
Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: Am deschis o nouă aripă proaspăt renovată, abia ieri am terminat-o şi astăzi am deschis-o. Efectiv am pus presiune pe constructori ca să dăm drumul pentru că practic, acum două-trei zile nu mai aveam unde să internăm. În ultimul timp se lucra şi în trei ture, vă spun sincer. Adică non stop.
Situaţia cea mai gravă e la terapie intensivă. 448 de pacienţi sunt acum în stare gravă şi critică.
Diana Speretoiu, reporter Observator: De mai bine de trei zile, în cele două spitale din judeţul Gorj care tratează bolnavi infectaţi cu noul coronavirus, nu mai este nici măcar un pat liber în secțiile de terapie intensivă, aşa că medicii caută locuri în alte unităţi spitaliceşti din ţară.
Din păcate, și starea altor bolnavi se agravează și doctorii sunt nevoiți să caute urgent soluții pentru ei.
Alexandru Nițu, purtatorul de cuvânt al SJU Tg Jiu: În decursul zilei de astăzi a fost unul din pacienţii care necesita îngrijiri speciale transferat la Spitalul Târgu Cărbuneşti. Un pacient care avea multiple comorbidităţi, avea o saturaţie scăzută de oxigen, a fost transferat cu elicopterul SMURD la Spitalul din Târgu-Mureș.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Suntem, la nivel naţional, pe 1.350 de cazuri raportate şi 448 de cazuri la ATI. Putem gestiona acest nr. de cazuri, dar repet: nu se tranşează această problemă în spital se tranşează în faza de pre spital, acolo unde se produce transmitere.
Ce e mai rău, abia acum va urma, spun medicii.
Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: Dacă nu se vor lua măsuri şi nu se vor lua măsuri asumate, putem să ne trezim săptămâna viitoare şi la 1.600 - 1.800 de cazuri.
De ieri până azi, 43 de pacienţi cu COVID-19 au murit. În ultimele două săptămâni, România a ajuns pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul deceselor la suta de mii de locuitori.