Problemele din spitalele de psihiatrie din România. Tragedia de la Săpoca se poate repeta oricând
Psihiatria este denumită de cei din sistem Cenusăreasa din Sănătate. Şi nu degeaba. Banii sunt insuficienţi şi angajaţii la fel. De aceea, tragedia de la Sapoca se poate repeta oricând, oriunde.
De Redactia Observator la 19.08.2019, 00:23- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Psihiatria este denumită de cei din sistem Cenusăreasa din Sănătate. Şi nu degeaba. Banii sunt insuficienţi şi angajaţii la fel. De aceea, tragedia de la Sapoca se poate repeta oricând, oriunde. Avem spitale de psihiatrie unde sute de criminali şi de alţi infractori violenţi, fără discernământ, sunt păziţi doar de 2-3 paznici. La fel ca la Săpoca, nici alte ospicii nu au camere de supraveghere. Medicii şi asistentele se tem pentru vieţile lor şi ale bolnavilor. Sunt fără apărare, expuşi în orice clipă atacurilor.
"A trebuit să moară oameni, pentru ca probleme din sistem să fie ascultate". Asta spun cei care lucrează în Spitalele de Psihiatrie din România. Se tem în fiecare zi pentru vieţile lor.
Mariana Spoială, lider de sindicat: Este foarte periculos. Nu au niciun fel de mijloc de a se apara. Legea nu ne permite nici macar un spary paralizant. Mainile si forta fiecaruia si aici mergem si pe noroc.
Tot pe noroc se bazează atunci când în spital există doar doi, trei oameni care supraveghează zeci sau chiar sute de bolnavi. Avem, în total, 35 de unităţi de psihiatrie.
În fară de Săpoca, mai există trei ospicii - în Timiş, Iaşi şi Bihor - unde sunt internaţi criminali, violatori şi tâlhari cu afecţiuni mintale, fără discernământ. Culmea, se numesc şi spitale de măsuri de siguranţă! Însă, tocmai siguranţa lipseşte.
Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru: Psihiatrie înseamna mult observatie sub supraveghere, nu doar in cadrul interviului, ci si in afara cadrului forma, cum se manifesta pacientul, cum interactioneza cu ceilalti pacienti. Este vitala resursa umana de calitate.
Un fost şef al unei secţii de Psihiatrie explică de ce sunt vitale camerele de supraveghere.
DIANA CÂRJALIU, fost șef al Secției Psihiatrie Constanța: Camere de luat vederi, nu. am cerut, nu s-au dat niciodata. Ar fi fost de foarte mare ajutor. Este absolut necesara filmarea permanenta pentru ca sunt situatii care pot sa explodeze, pot sa implice zeci de oameni.
La Săpoca existau camere de supraveghere doar pe holuri. Conducerea spune că nu au fost montate şi în saloane, pentru a respecta intimitatea pacienţilor. Lipsesc însă şi angajaţi.
DANIELA ALVADANI, angajată a Spitalului din Săpoca: Sindicatul Sanitas a facut demersuri către Minister. Nu s-a întâmplat nimic şi noi ne-am conformat.
În România sunt bolnavi cu diferite afecţiuni psihice care pleacă din saloane, pe poarta spitalelor şi nu se mai întorc. Şi persoanele din exterior pot intra fără ca nimeni să nu îi întrebe ceva. La Spitalul de Psihiatrie din Bălăceanca de lângă Bucureşti, nu ai nevoie nici măcar de cartea de identitate ca să treci de barieră.
În toată ţara, scenele halucinante din spitalele de psihiatrie au fost cauzate de lipsa unui sistem de supraveghere bine pus la punct, spun medicii.
"Vreau să fiu asasin în serie" - spunea un criminal evadat în urmă cu trei ani, de la Săpoca. A fost găsit în cele din urmă mort. Acum patru ani, pe secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Bacău, un bolnav a omorât în bătaie un coleg de salon şi a rănit un altul. Abia după această tragedie, conducerea a decis să monteze camere de supraveghere.
Există şi altfel de situaţii revoltătoare în unităţile de psihiatrie.
În urma cu câteva luni, la Targu-jiu, mai multi pacienti erau încurajati să întretina relatii sexuale, în timp ce o angajata îi filma.