Spitalele publice suspendă pentru 30 de zile internările și operațiile care nu sunt urgențe, anunță Raed Arafat
Spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu sunt urgențe, a anunțat luni șeful DSU, Raed Arafat. Motivul adoptării unei astfel de decizii vine ca urmare a exploziei numărului de infectari cu coronavirus.
De Ana Maria Ghiarasim la 04.10.2021, 21:37„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă fața de lunea trecută. Nu vedem încă o tendinta de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a declarat Raed Arafat dupa ședinta de Guvern.
Raed Arafat a subliniat că aceste măsuri nu se aplică pacienților oncologici, celor care fac dializă, gravidelor și urgențelor.
Secțiile UPU, suplimentate cu rezidenți la medicină de urgență
Șeful DSU a mai anunțat că toți rezidenții de medicină de urgență vor fi trimiși la UPU pentru „completarea personalului”, iar la nivelul Ministerului Sănătății „se discută și pentru rezidenții de ATI pentru anumite măsuri, ca să mobilizăm un număr mai mare de rezidenți”.
De asemenea, medicii vor lucra în ture de 12 ore (cu pauză de 24 de ore), iar personalul medical va putea fi redistribuit, conform acestui ordin, în unitățile COVID unde este necesar un număr mai mare de medici/asistenți.
50 de oraşe şi municipii au incidenţa mai mare de 6 la mia de locuitori
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, cincizeci de oraşe şi municipii au depăşit pragul de 6 la mie în ceea ce priveşte rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2, în timp ce Timişoara a ajuns la 10,59, Bucureşti la 9,64, iar Cluj-Napoca se apropie de 8 la mie.
Conform listei transmise, luni, de Grupul de Comunicare Strategică, sunt 185 de oraşe şi municipii care au incidenţa mai mare de trei cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori. Dintre acestea, 50 au depăşit pragul de 6 la mie.
Oraşele cu cea mai mare rată de infectare sunt Bragadiru (Ilfov) - 14,12, Videle (Teleorman) - 12,11 şi Popeşti-Leordeni (Ilfov) - 12,08. Dintre municipii, Timişoara a ajuns la 10,59, Bucureşti - 9,64, iar Cluj-Napoca la 7,9.