Spitalul de Urgenţă din Ploieşti angajează persoane care să comunice cu familiile pacienților
De câte ori vi s-a întâmplat să ajungeţi de urgenţă la spital cu o rudă, cu un copil sau cu un prieten în stare gravă şi să nu primiţi ore în şir nicio informaţie despre starea pacientului? În mod sigur, de foarte multe ori.
De Redactia Observator la 13.05.2019, 21:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
De câte ori vi s-a întâmplat să ajungeţi de urgenţă la spital cu o rudă, cu un copil sau cu un prieten în stare gravă şi să nu primiţi ore în şir nicio informaţie despre starea pacientului? În mod sigur, de foarte multe ori. La Spitalul de Urgenţă din Ploieşti, criticat recent de ministrul Sănătăţii, tocmai pentru lipsa comunicării cadrelor medicale cu familiile pacienţilor, vor fi angajaţi asistenţi medico-sociali.
Când viaţa unui pacient este în joc, orele care trec fără vreo veste în sala de aşteptare sunt o tortură pentru rude. Ca să rezolve această problemă, cel mai mare spital din Ploieşti angajează trei asistenţi medico-sociali şi trei registratori. Primii ţin legătura cu familiile, ceilalţi se ocupă de traseul hârtiilor.
Din momentul in care pacientului ii este facuta fisa in triaj, acesta pleaca la investigatii. E momentul in care comunicatorul ia legatura cu apartinatorii si ei sunt anuntati in permanenta despre schema de tratament.
Asistenţii sociali trebuie să ştie cum să comunice veşti importante, dar şi cum să-i transmită echipei medicale îngrijorările aparţinătorilor.
Elena Rudeanu, vicepreşedintele Colegiului Asistenţilor Sociali din Prahova: Trebuie sa dea dovada si de empatie. Trebuie sa aiba cunostinte din mai multe domenii: psihologie, dezvoltarea persoanelor, sociologie.
Marius Nicolescu, managerul Spitalului de Urgenţă din Ploieşti: Noi speram sa incadram persoane tinere care sa aiba competente de comunicare, sa aiba competente de a transmite persoanelor doar setul de informatii permis de lege si care sa fie utile pacinetului, dar si apartinatorului.
Astfel de angajaţi ar putea avea în viitor toate spitalele din ţară.
Odette Pană, medic UPU, Spitalul de Urgenţă Ploieşti: Este foarte important ca personalul medical sa fie lasat sa se ocupe de caz, daca se intrerupe din activitatea medicala sa comunice apartinatorilor ingrijorati s-ar putea sa creasca timpul de asteptare pentrui pacient.
Ruda unui pacient: Ai nevoie, mai ales ca medicii nu au timp intotdeauna sa-ti dea informatii.
Aşa s-a ajuns deseori la situaţii dureroase. Spitalul din Rovinari, de exemplu, a fost în urmă cu câteva luni, în centrul unui scandal după ce a încurcat doi pacienţi.
Petrişor, ruda unui pacient decedat la spitalul din Rovinari: Dimineaţă când am venit nu mai gasim pacientul. Este la morgă. Cum, domnule, să fie la morgă? Ne cerem scuze, s-au încurcat fişele.
Sorina Pintea: UPU este un focar de probleme, pt ca nu stim sa ne organizam si nu explicam pacientilor, pt ca oamenilor daca li se spune, inteleg.
În timpul unei vizite neanunţate pe care a făcut-o la Spitalul din Ploieşti, ministrul Sănătăţii a criticat echipa medicală. Pe holurile spitalului erau familii care aşteptau de patru ore o veste despre pacienţii internaţi.