Studiu: Copiii mai mici de 5 ani cu COVID-19 pot avea o încărcătură virală de 100 de ori mai mare decât adulții
Copiii mai mici de 5 ani infectați cu COVID-19 pot avea o încărcătură virală de 100 de ori mai mare decât a adulților, arată un studiu care contrazice teoriile de până acum.
De Ana Maria Ghiarasim la 31.07.2020, 13:30- Cercetările de la începutul pandemiei nu au găsit dovezi că cei mici contribuie în mod semnificativ la răspândirea COVID-19.
- Cu toate acestea, rezultatele cercetării nu i-au surprins pe alți experți în boli infecțioase.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul JAMA Pediatrics și arată că rolul celor mici în răspândirea coronavirusului în comunități este cu mult mai mare decât se credea până acum. STUDIUL AICI
Cercetările făcute la începutul pandemiei nu găsiseră dovezi că cei mici contribuie în mod semnificativ la răspândirea COVID-19.
Noul studiu a găsit la copiii cu vârste sub 5 ani o cantitate de virus de 10 până la 100 de ori mai mare decât la adulți în căile respiratorii superioare. Acest lucru înseamnă că ei sunt un factor principal de transmitere în cadrul comunităților lor.
„Am observat că că unii dintre copiii testați pozitiv aveau o încărcătură virală mai mare în nas, în comparație cu copiii mai mari sau adulții”, a spus dr. Taylor Heald-Sargent, medic pediatru și conducătorul cercetării, pentru CNN.
Heald-Sargent și echipa sa au analizat 145 de probe colectate de la pacienți cu COVID-19 cu simptome ușoare în decurs de o săptămână de la debutul simptomelor: 46 dintre aceștia erau de la copii sub 5 ani, 51 au avut între 5 - 17 ani și 48 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.
Probele au fost colectate între sfârșitul lunii martie și sfârșitul lui aprilie de la mai multe spitale, departamente de urgență și centre de testare din Chicago.
Cercetătorii spun că este nevoie în continuare de alte studii care să arate contagiozitatea la copii. „Până acum, boala nu pare că se transmite în principal de la copii”, a precizat dr. Taylor Heald-Sargent.
Rezultatele cercetării nu i-au surprins pe alți experți în boli infecțioase.
”Nu este surprinzător să găsești încărcături virale mai mari la copii. Cred că întrebarea e ce înseamnă acest lucru pentru transmisia comunitară a coronavirusului”, a spus Dr. Alpana Waghmare, profesor la Universitatea din Washington.
Citește și: