Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis: PSD intenționat a creat o criză sanitară, ca să critice apoi Guvernul pentru măsuri ce nu au fost luate

Președintele Klaus Iohannis a acuzat liderii PSD de cinism și i-a arătat drept principalii vinovați pentru creșterea explozivă a cazurilor de infectare cu coronavirus în România.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 30.07.2020, 16:04

Klaus Iohannis, declaratie de presa la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis, declaratie de presa la Palatul Cotroceni - Presidency
  • Președintele acuză PSD că a tergiversat intenționat vreme de 2 săptămâni adoptarea în Parlament a legii privind carantina și izolarea.
  • Iohannis spune că toate studiile sociologice arată că cei mai mulți dintre români respectă normele și se conformează.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

Astăzi avem, dragi români, un nou record negativ extrem, extrem de îngrijorător. Pe bune dreptate, ne punem întrebarea cum am putut să ajungem aici. Să vă explic.

Se știe că în starea de urgență, când în restul Europei am avut sute de mii de cazuri, zeci de mii de morți, în România am avut epidemie și decese, dar cu număr limitat. Autoritățile își făcuseră treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autoritățile s-au mobilizat. În ansamblu, putem spune că până acum câteva săptămâni pandemia a fost gestionată bine de Guvern.

Dar situația nu a convenit PSD. Guvernul și-a făcut treaba, Președintele și-a făcut treaba, autoritățile și-au făcut treaba. Și atunci PSD a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaștem, PSD controlează încă majorități în Parlamentul României, PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR - să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR-ului, să dea autonomie așa-zisei secuimi și altele - și atunci PSD a acționat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie.

Cu un cinism pe care l-am criticat şi ieri într-o declarație, un cinism inimaginabil, au tras de timp după ce au distrus parte din legislație, au tras de timp ca să nu apară noua legislație. Sigur, după ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos că eu caut vinovați. Nu, nu caut vinovați. Îi cunosc și vă arăt cu degetul. Pe voi vă arăt cu degetul.

Câteva date: în 25 iunie, CCR stabilește că anumite articole sunt neconstituționale. În acea zi am avut 465 cazuri noi. În 2 iulie, CCR motivează decizia. Erau 450 de cazuri

Guvernul nu a putut în această perioadă să vină cu o nouă inițiativă, pentru că trebuie preluate observațiile CCR. Apoi, în 4 zile, guvernul se mișcă rapid și depune proiectul de lege pentru carantină în Parlament. Aveam circa 200 de cazuri.

Apoi PSD începe să tragă de timp și legea care putea fi trecută urgent prin Parlament, se dezbate 2 săptămâni, timp în care pacienți bolnavi pleacă acasă, nimeni nu e carantinat și amendat. Rezultatul îl citim azi în tabel.

Legea ajunge la mine în 18 iulie, o promulg imediat. 888 cazuri în 18 iulie

Un zidar nu poate construi o casă fără mortar. Un tâmplar nu poate lucra fără cuie. Guvernul nu poate lucra fără legi. Guvernului i s-au luat din mână legile timp de 3 săptămâni

PSD a tras de timp și a creat această situație în Parlament.

De ce? Explicația e cutremurător de simplă: PSD-ul intenționat a creat o criză sanitară, pentru ca la sfârșit să vină să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate. Pentru PSD nu contează că mii de români au murit.

Pentru PSD nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit, sute de români au murit

Suntem hotărâți să gestionăm această criză. Am avut ieri și azi discuții cu guvernul și am convenit că e momentul să fim extrem de fermi, de aplicați.

Dragi români, toate studiile sociologice arată că 90% dintre voi respectă normele, se conformează. Marea majoritate ați înțeles că avem nevoie de disciplină.

Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele pentru ca noi toți să putem stăpâni această boală, pentru ca noi toți să putem stăpâni această pandemie. Eu, Guvernul, autoritățile știm ce avem de făcut, Internele știu ce au de făcut, ministrul Sănătății, Ministerul Sănătății știe ce are de făcut, Departamentul Situațiilor de Urgență pregătește spitalele. Avem peste 800 de paturi pregătite pentru terapie intensivă. La momentul acesta deja jumătate sunt ocupate. Atenție! Avem nevoie de măsuri foarte ferme.

Mă bazez pe voi, dragi români, să respectați aceste norme, iar cei care nu le respectă vor suporta rigorile legii. Important este ca împreună să trecem cât se poate de bine peste această criză sanitară, creată cu cinism de un partid din România. Vă doresc tuturor multă sănătate!

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis: PSD intenționat a creat o criză sanitară, ca să critice apoi Guvernul pentru măsuri ce nu au fost luate