Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare, potrivit unui studiu al cercetătorilor japonezi
Varianta Omicron a coronavirusului poate supravieţui mai mult decât versiunile anterioare pe suprafeţe de plastic şi pe pielea umană, au constatat cercetătorii japonezi în cadrul unor teste de laborator.
De Veronica Micu la 25.01.2022, 18:59"Stabilitatea sa ridicată în mediu" - capacitatea de a rămâne infecţioasă - ar fi putut ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă şi să se răspândească rapid, au spus cercetătorii.
Pe suprafeţele de plastic, timpii medii de supravieţuire a tulpinii originale şi a variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114,0 ore, în comparaţie cu 193,5 ore pentru Omicron, au raportat cercetătorii pe bioRxiv potrivit Reuters.
Pe probe de piele de la cadavre, timpul mediu de supravieţuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru varianta Omicron. Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate după 15 secunde de expunere la dezinfectanţi pentru mâini pe bază de alcool.
"Prin urmare, este recomandat ca practicile actuale de control al infecţiilor (igiena mâinilor) să utilizeze dezinfectanţi, aşa cum propune OMS", concluzionează cercetătorii.
Infecția cu Omicron, mai puțin severă decât cea cu Delta
Datele din Marea Britanie indică cinci simptome principale: nasul înfundat, durerea de cap, oboseala, strănutul și durerea în gât.
La varianta Omicron, simptomele apar la scurt timp după ce intri în contact cu virusul. Mai multe studii au descoperit că perioada de incubație - timpul necesar pentru a dezvolta simptomele după expunere - este de aproximativ trei zile. În cazul variantei Delta, incubația era de 4 zile, în timp ce în cazul variantei inițiale de coronavirus erau mai mult de cinci zile.
O altă diferență pe care o observă medicii este faptul că pierderea mirosului și a gustului, considerată un semn revelator al COVID-19, nu este atât de comună în cazul infecțiilor cu Omicron. Și mai puțini pacienți au simptome legate de problemele respiratorii inferioare, cum ar fi dificultăți de respirație, inclusiv pacienții în vârstă. În același timp, alte trei simptome distincte însoțesc boala cauzată de Omicron: greața, transpirațiile nocturne și durerile de spate.