Telemeaua ”proaspătă” de oaie vândută în această perioadă e o minciună, avertizează specialiștii
Nu vă mai îmbătaţi cu apă rece, avertizeată producătorii de brânzeturi! Telemeaua proaspătă din lapte de oaie nu are cum să fie pe tarabe, deoarece animalele nu sunt mulse în această perioadă.
De Redactia Observator la 23.11.2019, 23:32Nu vă mai îmbătaţi cu apă rece, avertizeată producătorii de brânzeturi! Telemeaua proaspătă din lapte de oaie nu are cum să fie pe tarabe, deoarece animalele nu sunt mulse în această perioadă. Totuşi, pieţele sunt pline de etichete care promit gustul proaspăt, tradiţional, obţinut, spun specialiştii, din lapte praf.
Îndoiala nu-i împiedică pe comercianţi să-şi vândă produsul sub eticheta telemea proaspătă de oaie. Total fals, spun producătorii, care explică de ce nu este posibil să avem brânză proaspătă de oaie în această perioadă.
ADRIAN TUDOR, proprietar fermă: Oile se pot mulg de la Paşte până în luna septembrie. În aceasta perioadă ele sunt gestante, drept dovadă acesta este primul exemplar pe anul aceasta. În perioada aceasta produsele proaspete nu se găsesc.
Doar telemea de oaie maturată şi mai apoi, veche. Oile ar putea produce lapte în perioada aceasta doar dacă ar fi stimulate hormonal sau daca li s-ar creea condiţii climatice artificiale. Mai exact, să fie ţinute peste vară în condiţii răcoroase şi de umezeală, astfel încât să creadă că e toamnă. şi să intre în călduri. Pentru că ciobanii români nu fac astfel de investiţii, ceea ce găsim la raft e cel mai probabil un amestec de lapte praf de oaie cu lapte de vacă.
DORIN COJOCARU, preşedinte Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui: Să mă ierte Dumnezeu, dar când o cumperi, în calitate de comerciant, în spate ai o specificaţie tehnică, un buletin de analize, o factură sau un aviz. Asta este substituire de produs, fraudă alimentară. Ar trebui ANPC sau Direcţia Sanitar Veterinară să facă un plan tematic de control.
Pe timpul iernii, găsim însă din belşug în pieţe lactate proaspete din lapte de vacă.
ADRIAN TUDOR, proprietar fermă: Vaca poate fi mulsă tot timpul anului, spre deosebire de oaie. Aici avem o brânză de vacă proaspătă care este foarte gustoasă.
Cu un efectiv de 11,7 milioane de capete în 2018, Romania ocupă locul 4 în UE la efectivele de ovine şi caprine, potrivit datelor oficiale INS. Creşterea ovinelor este printre puţinele sectoare din zootehnie care au reuşit să dezvolte de la un an la altul. Asta, în principal, datorită exportului de miei în ţările arabe.