CNCAV a decis scăderea perioadei după care poate fi făcută doza a treia a vaccinului anti-COVID în România
Termenul minim pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID va fi devansat de la șase la patru luni în România. Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.
De Redactia Observator la 13.01.2022, 15:30"Datele științifice arată că protecția dată de vaccin scade după 4 luni de la schema inițială de vaccinare", spune Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, modificarea intră în vigoare de luni, 17 ianuarie.
"Recomandarea fermă a CNCAV este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la doza booster, deoarece efectul vaccinurilor ARN la booster este mai bun", a afirmat Valeriu Gheorghiță.
În acest moment, în România se pot vaccina cu doza booster toate persoanele cu vârsta peste 12 ani, indiferent de istoricul trecerii prin boală, dacă au minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare (dozele 1 și 2).
În România, administrarea dozei a treia de vaccin împotriva COVID-19 (booster) a început pe 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit minimum 6 luni de la a doua doză de vaccin.
- Dozele booster repetate la fiecare 4 luni ar putea slăbi răspunsul imun. EMA recomandă o perioadă mai lungă...
- CNCAV a anunţat data la care începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani. Ce trebuie să ştie...
- Moderna anunță că oamenii vor avea nevoie de a patra doză de vaccin anti-Covid în toamna lui 2022
Conform ultimelor date furnizate de CNCAV, până miercuri în România făcuseră doza a treia de vaccin 2.179.080 de persoane.
EMA recomandă o perioadă mai lungă între doze
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană şi-a exprimat marţi îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin de rapel pentru Covid-19 şi a spus că în prezent nu există date care să susţină această abordare, în timp ce caută mai multe informaţii despre varianta Omicron, care se răspândeşte rapid.
"În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung", a declarat Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferinţă de presă.