Tot ce trebuie să știm despre lentilele de contact. Cum trebuie să le purtăm (Video)
Aplicarea şi scoaterea lentilei este mai simplă decât pare. Pentru purtători, este rutină zilnică, precum spălatul pe dinţi ori demachiatul, în cazul femeilor.
De Redactia Observator la 07.06.2019, 14:03Aplicarea şi scoaterea lentilei este mai simplă decât pare. Pentru purtători, este rutină zilnică, precum spălatul pe dinţi ori demachiatul, în cazul femeilor.
Primul avantaj este cel estetic. Al doilea:
Elena Albu, medic specialist oftalmolog: Există situaţii în care purtarea ochelarilor nu oferă aceelaşi calitate a vederii ca purtarea lentilelor de contact, de exemplu la persoanele care au dioptrii foarte mari, ochelarii sunt grei, deformează câmpul vizual, lentilele de contact asigură o calitate superioară a vederii. Exista situații în care diferența intre cei doi ochi este mare și nu poate fi purtat un ochelar care sa aibă la un ochi minus 3 și la celalalt minus 8. În cazul asta ar fi o recomandare pentru purtarea lentilelor de contact.
Cel mai des întâlnite sunt lentilele care trebuie schimbate lunar. Atenţie însă. Există câteva reguli esenţiale.
Elena Albu, medic specialist oftalmolog: Ele nu au voie să intre decât în contact cu soluţiile speciale de întreţinere, să fie schimbate la timp. Să nu le folosim atunci când există o problemă oftalmologică, începând cu o banală conjunctivită. Scărpinarea la ochi sau discofortul e semn că lentila trebuie schimbată sau readaptată.
Iar principiul " Lasă, că merge şi aşa" trebuie exclus din start.
Elena Albu, medic specialist oftalmolog: Infecţiile microbiene la purtătorii de lentile sunt foarte greu de tratat şi se pot sfârşi cu probleme foarte grave, afectarea corneei, abces cornean, pana la perforarea corneei şi transplant de cornee. Lentila să nu vina in contact cu fixative, parfumuri. În niciun caz, pentru că poate fi afectat materialul din care e făcută lentila și ea rămâne topita pe suprafaţa ochiului, o forma de arsura gravă a ochiului.
Sunt însă şi situaţii în care, cel mai bine ar fi să alegeţi clasicii ochelari de vedere.
Elena Albu, medic specialist oftalmolog: Purtarea lentilelor de contact la tinerii a căror miopie progresează nu este recomandată, poate favoriza creşterea suplimentară a miopiei. La un tânăr, ritmul natural de modificare a dioptriei de 0.25 dipotrii pe an nu se consideră progresie, ce depăşeşte 0.5 se consideră progrsie a miopiei.
Şi, dacă tot a sosit vara, i-am întrebat pe specialişti şi cum pot fi purtate în acest anotimp. Nu le folosiţi, sub nicio formă, la mare dacă nu purtaţi ochelari de protecţie. Nisipul, apa şi briza pot usca ochiul, iar purtarea lentilei poate deveni un chin.
Elena Albu, medic specialist oftalmolog: Infecţiile microbiene la purtătorii de lentile sunt foarte greu de tratat şi se pot sfârşi cu probleme foarte grave, afectarea corneei, abces cornean, pana la perforarea corneei şi transplant de cornee.