Antena LIVE

Curs valutar

Tot mai multe cazuri de hepatită "misterioasă" la copii. Experții au făcut o listă cu posibile explicații

Bilanțul global al hepatitei cu cauză necunoscută la copii a crescut la 621 de cazuri, depistate în 34 de țări, a anunțat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în cursul zilei de joi. Aproximativ jumătate dintre aceste cazuri provin din doar două țări - Statele Unite și Marea Britanie. Experții în sănătate încearcă acum să găsească explicații pentru creșterea alarmantă.

De la 20.05.2022, 17:13
WhatsApp
Tot mai multe cazuri de hepatită "misterioasă" la copii. Experții au făcut o listă cu posibile explicații Shutterstock (imagine ilustrativă)

Una dintre primele sarcini ale medicilor a fost să încerce să descopere dacă aceste cazuri de leziuni hepatice bruște și adesea severe la copii reprezintă, cu adevărat, o creștere reală în ultimii ani. Răspunsul este că depinde unde te uiți, scriu jurnaliștii de la CNN. Marea Britanie are date mai bune despre cazurile sale de hepatită decât multe alte țări, deoarece diagnostichează boli hepatice la numai trei spitale naționale. "Îngrijirea acestor copii este extrem de centralizată", a declarat Deirdre Kelly, profesor de hepatologie pediatrică la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, într-o conferință de presă găzduită joi de organizația non-profit Science Media. În medie, Deirdre Kelly spune că ar vedea pe an aproximativ 20 de copii care dezvoltă brusc hepatită fără o cauză evidentă. Anul acesta, însă, au fost observate 176 de astfel de cazuri, o creștere de aproape 8 ori.

Situația este diferită în celelalte țări europene. Deirdre Kelly a spus că a făcut recent parte dintr-un studiu care a numărat cazurile de hepatită la copii la centrele de specialitate hepatică din toată Europa și "nu a văzut absolut nicio creștere a numărului de hepatite acute, severe" sau în cazul transplanturilor de ficat, în comparație cu anii precedenți. Kelly susține că încă încearcă să-și dea seama ce înseamnă asta. "Fie Europa este în spatele nostru și trebuie să ne ajungă din urmă, fie este un fenomen care nu are loc în Europa", a spus ea.

Statul american Alabama a raportat mai multe cazuri de heptatită inexplicabilă la copii

În Statele Unite, cazurile inexplicabile de hepatită nu sunt raportate în mod obișnuit autorităților de sănătate publică, ceea ce face dificil de știut dacă cele 180 de cazuri investigate aici reprezintă o creștere față de ceea ce văd în mod normal medicii. La un apel CDC pentru clinicieni, Amanda Ingram, epidemiolog la Departamentul de Sănătate Publică din Alabama, a declarat că anchetatorii au observat o creștere a cazurilor urgente de hepatită, icter și insuficiență hepatică la copii, în perioada 21 noiembrie - 25 decembrie 2021. Alabama a fost primul stat care a semnalat un grup de nouă cazuri inexplicabile de hepatită la copii. Anchetatorii nu au explicații clare, dar au reușit să reducă pistele pe care le urmăresc în elucidarea misterului.

Pe acelaşi subiect

Contactul cu câinii a fost exclus din lista posibilelor cauze de hepatită

Până acum, spun ei, pe baza chestionarelor colectate, au reușit să excludă contactul cu câinii ca potențială cauză, a spus dr. Calum Semple, medic pediatru și profesor pentru sănătatea copiilor și medicină a focarelor la Universitatea din Liverpool. Mulți dintre copiii studiați aveau câini de companie sau au raportat un contact recent cu câini, astfel încât această posibilitate a fost inițial pe listă, dar, după studii suplimentare, cercetătorii spun că a fost exclusă ca factor. "Ne-am uitat foarte atent la datele cazurilor și, de asemenea, la cei cu boală severă și la cei fără boală severă și nu există nicio diferență între acești copii, în ceea ce privește contactul cu câini", a explicat Semple.

Deși Covid-19 nu a fost pe deplin exclus, pare din ce în ce mai puțin probabil ca virusul să joace un rol. "Nu cred că excludem complet Covid", a spus Calum Semple, "Cred că Covid se duce în jos pe lista" de cauze luate în considerare, iar "adenovirusul și virușii adeno-asociați și alți viruși similari se duc în sus pe listă", a explicat expertul. Însă asta nu înseamnă că pandemia, cu distanțarea socială, măștile și alte schimbări de comportament, nu ar fi avut vreo influență. S-ar putea ca după aproape doi ani de expunere minimă la infecții sistemul nostru imunitar să se comporte diferit.

Adenovirusul, printre principalii suspecți

Anchetatorii din Marea Britanie analizează răspunsurile celulelor T la copiii afectați pentru a vedea dacă există o activare neobișnuită a acestor apărători ai sistemului imunitar în aceste infecții, altfel comune. Aproximativ 70% dintre copiii din Marea Britanie și mai mult de jumătate dintre copiii din SUA au fost testați pozitiv pentru adenovirusul 41F în sânge, ceea ce face asocierea greu de ignorat. 

Dar cercetătorii nu sunt siguri că, dacă ar testa copii de aceeași vârstă și același sex și care nu au hepatită, nu ar găsi la fel de mulți cu adenovirus în sânge. Acesta se numește studiu caz-control, iar Will Irving, profesor de virusologie la Universitatea din Nottingham, în Marea Britanie, a spus că datele ar putea veni în curând. "Adenovirusul este suspectul principal aici, dar avem nevoie de mai multe date pentru a fi convinși, cel puțin eu am nevoie", a spus Irving. 

Oamenii de știință sunt sceptici deoarece adenovirusul 41 nu este de obicei un jucător important când vine vorba de infecții virale. Nici măcar nu este printre primele 10 în ceea ce privește adenovirusurile care îmbolnăvesc oamenii în fiecare an, a spus Ingram. "Este foarte dificil de știut dacă aceasta este cauza, ceea ce instinctiv am simțit că nu a fost, sau dacă a fost un declanșator la copilul vulnerabil din alt motiv", a spus Kelly.

În cazurile din statul american Alabama, cei mai bolnavi copii – cei care în cele din urmă au avut nevoie de transplant de ficat – au avut cele mai mari niveluri de adenovirus în sânge, ceea ce sugerează o corelație – lucru pe care cercetătorii îl caută atunci când încearcă să înțeleagă dacă două lucruri care sunt asociate sunt și în relație de cauzalitate. 

Sunt câțiva factori de luat în considerare, a spus Irving. Poate că virusul nu acționează singur. Sau poate că declanșează o reacție imună negativă. În Alabama, 75% dintre cazuri - nouă din 12 copii identificați în prezent ca având hepatită bruscă și inexplicabilă - aveau mai mult de un virus în momentul îmbolnăvirii. În plus față de adenovirusul 41, copiii au fost testați pozitiv pentru viruși despre care se știe că provoacă infecții ale căilor respiratorii superioare, inclusiv rinovirus, enterovirus, virus respirator sincițial (RSV), un tip de coronavirus OC43, metapneumovirus uman și rotavirus - care provoacă de obicei diaree. Niciunul nu a fost pozitiv pentru o infecție curentă cu Covid-19.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

heptatita copii statele unite marea britanie boala
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025