Video "Dacă mergi în clinici plăteşti pentru aşa ceva". Reacţia oamenilor când au aflat că se pot testa gratuit pentru bolile hepatice
Este săptămâna Europeană a testării pentru depistarea bolilor hepatice, iar în Craiova, gara, aeroportul şi autogările s-au transformat în centre de diagnostic. Toţi cei care ajung în aceste zile în oraş se pot testa gratuit şi doritori nu sunt deloc puţini. În ţara noastră, beneficiază de testare gratuită doar cei care au şi asigurare medicală, însă, pentru că boala e de multe ori asimptomatică, oamenii nu ajung la medic decât atunci când este prea târziu.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Gara de Nord din Craiova este locul în care, până pe 20 mai, oamenii pot afla dacă au fost infectaţi cu virusul hepatic C.
Rezultatul vine în doar 5 minute, iar testarea nu costă nimic.
Reporter: Contează că e gratuit?
Localnic: Normal că contează, sigur că da.
- Tratamentul pentru pacienţii cu hepatita C, asigurat de CNAS începând din luna februarie
- Bolnavii de hepatita C, fără tratament. Preocupate de pandemia de Covid, autoritățile amână decizii care ar...
- Fraudă criminală. Trei bărbaţi din Ungaria au înşelat 80 de români care căutau pastile pentru boli precum...
Reporter: V-aţi mai testat pentru virusuri hepatice?
Localnic: Nu, niciodată.
Chiar mă bucur pentru că populaţia poate să afle despre sănătatea lor, pentru că, dacă mergi în clinici plăteşti pentru aşa ceva, iar acum să te testezi gratuit, mă bucur, mai spune un localnic.
Victor Sacerdoţianu, medic rezident gastroenterolog: Au fost depistaţi şi pacienţi care nu ştiau că au boala. Au venit la noi, iniţial nu vroiau să se testeze însă uşor-uşor, discutând cu noi, au vrut să facă acest lucru şi i-am diagnosticat pozitiv.
Cine are risc de a face hepatita C
Hepatita C este deseori o boală asimptomatică. Cei mai vulnerabili în faţa contractării virusului sunt cei care au primit transfuzii de sânge, mai ales înainte de anii 89, dar sunt şi alte categorii de risc.
Dan Gheonea, rector UMF Craiova: Persoanele cu tatuaje făcute în saloane mai puţin controlate, cu piercinguri, cu cercei în diverse zone ale corpului, persoane care folosesc obiecte de uz personal în comun.
Cu tratament adecvat, Hepatita C se poate vindeca în circa 4 - 6 luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰