Tot mai mulți părinți le dau copiilor melatonină fără să cunoască riscurile. Avertismentul medicilor pentru cei care se informează de pe internet
Tot mai mulţi părinţi români folosesc produsele cu melatonină pentru calmarea copiilor înainte de somn, iar de cele mai multe ori o fac fără îndrumarea unui specialist. Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă asupra utilizării în exces a acestor produse.
De Redactia Observator la 05.12.2023, 22:43Somnul copiilor în primii ani de viaţă este principala problemă a părinţilor. Iar dacă metodele clasice nu funcţionează, mulţi adulţi apelează la suplimente din farmacii pentru a-i linişti pe cei mici. Trendul a început în America, dar este preluat şi de români.
Badea Ionică, asistent farmacie: "Într-adevăr este un exces acuma, mi se pare că părinţii folosesc pe perioadă mai lungă şi nu doar câteva săptămâni. Dacă noi nu îi dăm voie creierului nostru să elibereze hormonul acesta şi îl primeşte de ce să il mai producă?"
Cei mai mulţi dintre părinţi cumpără astfel de suplimente la recomandarea altor părinţi. Pe grupurile de Facebook au loc astfel de conversaţi: "Nu reuşeşte să adoarmă seara! Să îi dau picăturile astea?". O altă mamă spune "Noi folosim melatonină şi în 10 minute adorm, e un somn foarte odihnitor". Pericolul e cu atât mai mare cu cât mulţi nu cunosc doza sigură.
Bianca Podosu: "Conform recomandărilor specialiştilor, această sticluţă de melatonină de 55 de ml , ar trebui să le ajungă părinţilor minimum două luni."
Cum ar trebui să îi punem la culcare pe cei mici?
În mod obişnuit şi fără să stimulăm în niciun fel procesul, creierul uman produce melatonină în momentul în care se lasă întunericul, spun medicii. Astfel, în corpul nostru se instalează senzaţia de somn. Asta dacă cel mic are o rutină bine stabilită.
Mădălina Bratosin, expert în somnul copiilor: "Menirea rutinei de somn este aceea de a-l ajuta pe copil să îşi relaxeze sistemul nervos dar şi de a se conecta emoţional cu adultul."
Eva Cristescu, medic de familie: "În principiu copilul cu program normal de somn, de veghe, de joacă, de lecţii şi aşa mai departe adorm fără niciun fel de suplimente. Dacă nu e căutată cauza şi nu e adresată cauza acesteia, tinde să se cronicizeze şi să ducă către o adicţie de somnifere de orice tip."
Şi efectele adverse se întind pe termen lung. Unul din ele e creşterea tensiunii arteriale la vârste fragede. Un studiu publicat în Statele Unite arată că 20% dintre copiii de până la 9 ani primesc astfel de suplimente înainte de somn.