Antena LIVE

Curs valutar

Tot mai mulți români vor testarea anticorpilor după vaccinare. Cum funcționează și cât costă testele neutralizante

Testarea anticorpilor după vaccinare a intrat pe lista jucătorilor din piaţa medicală privată, iar preţurile variază între 120 şi 200 lei pe test.

De la 23.03.2021, 14:00
WhatsApp
Profimedia

Testele neutralizante, care determină prezenţa anticorpilor anti-spike după vaccinarea împotriva COVID-19, au început să intre în lista de servicii oferite de marile clinici şi reţele private de sănătate, iar preţurile variază între 120 lei şi 200 lei, potrivit Mediafax.

La mai bine de două luni de la debutul campaniei de vaccinare, după ce 1,5 milioane de români au fost imunizaţi, cererea pentru teste care să determine nivelul anticorpilor este în creştere. „Este o testare imunologică specifică imunităţii dobândite în urma vaccinului anti-Covid, este o solicitare în creştere, dar nu este atât de dominantă. Sperăm să se îmbunătăţească pentru că oamenii vor căuta să măsoare nivelul de imunitate şi de anticorpi pe care îl au în organism”, a spus pentru ZF Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România.

Cum funcționează și cât costă testele neutralizante

Un test în cadrul Synevo costă 130 lei, iar rezultatul ajunge în circa două zile. Testul se realizează prin probă de sânge, iar ca valoare de referinţă, peste 0,8 unităţi/ml înseamnă un test pozitiv la anticorpi, ceea ce înseamnă că pacientul a trecut prin boală sau a fost vaccinat. Sub această valoare, indicele arată lipsa anticorpilor, însă specialiştii spun că valoarea de referinţă diferă de la un laborator la altul: „Testul de anticorpi neutralizanţi poate fi folosit după orice tip de vaccin dintre cele folosite în prezent, el vizează receptorul pentru proteina spike care contribuie la multiplicarea virusului“.

Pe acelaşi subiect

„Sunt două tipuri de anticorpi – cei care apar în prima etapă după infectarea cu virusul, aceştia fiind şi primii care dispar, în circa 2-3 luni de la primele simptome. Şi mai sunt anticorpii anti-spike, care apar fie la pacienţii care au trecut prin boală, fie după vaccinare. Încă nu ştim în ce măsură o cantitate mai mare de anticorpi protejează organismul de o reinfectare, fiecare persoană este unică în felul ei şi organismul este diferit de la caz la caz”, a spus Antoanela Curici, director medical al Synevo România.

Ea precizează că este recomandat ca testul de anticorpi după vaccinare să fie făcut la 7-10 zile de la rapel. Nu se poate verifica încă, din studiile de până acum, capacitatea de protecţie în cazul pacienţilor care dezvoltă anticorpi în faţa unei viitoare infecţii cu noul coronavirus.

Testarea pentru a identifica fie prezenţa bolii, fie anticorpii de după infectarea cu noul virus a început să îşi facă loc în oferta de servicii a marilor jucători privaţi de sănătate încă de anul trecut, la câteva luni după debutul pandemiei. Astfel, primele teste oferite de operatorii privaţi la solicitarea pacienţilor au fost cele PCR, de diagnosticare a infecţiei. Costul pentru aceste teste la privat variază între 280 lei şi 450 lei. Ulterior, la scurt timp după testele PCR la cerere au apărut testele de anticorpi pentru persoanele care au trecut prin boală şi au vrut să vadă dacă au dezvoltat un răspuns imun sau în cazul celor fără simptome. Pentru aceste probe, un pacient trebuie să scoată din buzunar circa 280 de lei.

O altă noutate a fost apariţia testelor rapide de diagnosticare a infecţiei – testele antigen, folosite în cazul pacienţilor, mai ales în triaj în zona de aşteptare. Iar în prezent, acestei game i se mai adaugă şi testele neutralizante, cu un cost cuprins între 120 lei şi 200 lei.

Valeriu Gheorghiță explică de ce diferă numărul de anticorpi de la o persoană la alta 

Întrebat dacă se face un studiu al nivelului de anticorpi formați în urma vaccinării, Valeriu Gheorghiță a răspuns că nu există un astfel de demers la nivel național: ”Noi nu avem acest demers la nivel național, însă sunt destul de multe centre medicale, care fac aceste studii de evaluare, însă cu siguranță la un moment dat vom lua în calcul acest plan de evaluare a ratei de apariție a anticorpilor. În momentul de față, testele nu sunt standardizate. Avem persoane care au avut rezultate de mii ca nivel de anticorpi, și alte persoane care au zeci sau sute. Sunt metode diferite, nu există o standardizare a rezultatelor”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Întrebat de ce titrul de anticorpi poate mai mic după rapel, decât după prima doză, Valeriu Gheorghiță a spus că: ”Probabil este vorba de determinare prin metode diferite.”

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

anticorpi pret romania vaccin
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025