Antena LIVE

Curs valutar

Tot mai mulți români vor testarea anticorpilor după vaccinare. Cum funcționează și cât costă testele neutralizante

Testarea anticorpilor după vaccinare a intrat pe lista jucătorilor din piaţa medicală privată, iar preţurile variază între 120 şi 200 lei pe test.

De la 23.03.2021, 14:00
WhatsApp
Profimedia

Testele neutralizante, care determină prezenţa anticorpilor anti-spike după vaccinarea împotriva COVID-19, au început să intre în lista de servicii oferite de marile clinici şi reţele private de sănătate, iar preţurile variază între 120 lei şi 200 lei, potrivit Mediafax.

La mai bine de două luni de la debutul campaniei de vaccinare, după ce 1,5 milioane de români au fost imunizaţi, cererea pentru teste care să determine nivelul anticorpilor este în creştere. „Este o testare imunologică specifică imunităţii dobândite în urma vaccinului anti-Covid, este o solicitare în creştere, dar nu este atât de dominantă. Sperăm să se îmbunătăţească pentru că oamenii vor căuta să măsoare nivelul de imunitate şi de anticorpi pe care îl au în organism”, a spus pentru ZF Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România.

Cum funcționează și cât costă testele neutralizante

Un test în cadrul Synevo costă 130 lei, iar rezultatul ajunge în circa două zile. Testul se realizează prin probă de sânge, iar ca valoare de referinţă, peste 0,8 unităţi/ml înseamnă un test pozitiv la anticorpi, ceea ce înseamnă că pacientul a trecut prin boală sau a fost vaccinat. Sub această valoare, indicele arată lipsa anticorpilor, însă specialiştii spun că valoarea de referinţă diferă de la un laborator la altul: „Testul de anticorpi neutralizanţi poate fi folosit după orice tip de vaccin dintre cele folosite în prezent, el vizează receptorul pentru proteina spike care contribuie la multiplicarea virusului“.

Pe acelaşi subiect

„Sunt două tipuri de anticorpi – cei care apar în prima etapă după infectarea cu virusul, aceştia fiind şi primii care dispar, în circa 2-3 luni de la primele simptome. Şi mai sunt anticorpii anti-spike, care apar fie la pacienţii care au trecut prin boală, fie după vaccinare. Încă nu ştim în ce măsură o cantitate mai mare de anticorpi protejează organismul de o reinfectare, fiecare persoană este unică în felul ei şi organismul este diferit de la caz la caz”, a spus Antoanela Curici, director medical al Synevo România.

Ea precizează că este recomandat ca testul de anticorpi după vaccinare să fie făcut la 7-10 zile de la rapel. Nu se poate verifica încă, din studiile de până acum, capacitatea de protecţie în cazul pacienţilor care dezvoltă anticorpi în faţa unei viitoare infecţii cu noul coronavirus.

Testarea pentru a identifica fie prezenţa bolii, fie anticorpii de după infectarea cu noul virus a început să îşi facă loc în oferta de servicii a marilor jucători privaţi de sănătate încă de anul trecut, la câteva luni după debutul pandemiei. Astfel, primele teste oferite de operatorii privaţi la solicitarea pacienţilor au fost cele PCR, de diagnosticare a infecţiei. Costul pentru aceste teste la privat variază între 280 lei şi 450 lei. Ulterior, la scurt timp după testele PCR la cerere au apărut testele de anticorpi pentru persoanele care au trecut prin boală şi au vrut să vadă dacă au dezvoltat un răspuns imun sau în cazul celor fără simptome. Pentru aceste probe, un pacient trebuie să scoată din buzunar circa 280 de lei.

O altă noutate a fost apariţia testelor rapide de diagnosticare a infecţiei – testele antigen, folosite în cazul pacienţilor, mai ales în triaj în zona de aşteptare. Iar în prezent, acestei game i se mai adaugă şi testele neutralizante, cu un cost cuprins între 120 lei şi 200 lei.

Valeriu Gheorghiță explică de ce diferă numărul de anticorpi de la o persoană la alta 

Întrebat dacă se face un studiu al nivelului de anticorpi formați în urma vaccinării, Valeriu Gheorghiță a răspuns că nu există un astfel de demers la nivel național: ”Noi nu avem acest demers la nivel național, însă sunt destul de multe centre medicale, care fac aceste studii de evaluare, însă cu siguranță la un moment dat vom lua în calcul acest plan de evaluare a ratei de apariție a anticorpilor. În momentul de față, testele nu sunt standardizate. Avem persoane care au avut rezultate de mii ca nivel de anticorpi, și alte persoane care au zeci sau sute. Sunt metode diferite, nu există o standardizare a rezultatelor”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Întrebat de ce titrul de anticorpi poate mai mic după rapel, decât după prima doză, Valeriu Gheorghiță a spus că: ”Probabil este vorba de determinare prin metode diferite.”

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

anticorpi pret romania vaccin
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024