"Tratamentele inovatoare care pot salva vieţi nu ajung la cei care au nevoie de ele." Şeful OMS acuză companiile farmaceutice de un "eşec moral" în pandemie
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere companiilor farmaceutice să reducă preţurile medicamentelor pentru tratamentul COVID-19. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vorbit despre un "eşec moral" în pandemie. El a spus că: "Nu putem accepta preţuri care fac medicamentele salvatoare de vieţi disponibile pentru bogaţi şi de neatins pentru săraci".
De Cristina Dimulescu la 05.05.2022, 17:37- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Fără a nominaliza vreo firmă, el a vorbit despre un "eşec moral". Cu alte cuvinte, în timp ce companiile înregistrează profituri record, preţurile practicate nu sunt accesibile pentru ţările sărace.
Şeful OMS a arătat că unele state nu pot cumpăra medicamente atât din cauza preţurilor mari, cât şi a cantităţilor insuficiente disponibile, şi a apreciat că "este pur şi simplu inacceptabil că în timpul celei mai grave pandemii din ultima sută de ani, tratamentele inovatoare care pot salva vieţi nu ajung la cei care au nevoie de ele".
Medicamente salvatoare disponibile pentru bogaţi şi de neatins pentru săraci
Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai precizat faptul că este de acord că firmele din domeniul farmaceutic trebuie recompensate pentru inovaţii, însă "nu putem accepta preţuri care fac medicamentele salvatoare de vieţi disponibile pentru bogaţi şi de neatins pentru săraci".
- Pfizer şi-a menţinut previziunile de vânzări pentru produsele sale legate de pandemia de Covid-19 în 2022
- Bill Gates, avertisment despre pandemia Covid-19: "Ceea ce este mai rău ar putea să urmeze"
- Vremea birourilor plictisitoare a apus. Beneficiile de care se bucură angajații reîntorși la serviciu, după doi...
După alte medicamente, OMS a recomandat în aprilie utilizarea medicamentului Pavloxid, produs de compania americană Pfizer, pentru anumiţi pacienţi cu coronavirus. Produsul poate evita evoluţia gravă a COVID-19 administrat în faza incipientă a infectării.
De obicei, companiile farmaceutice oferă medicamente cu trei categorii de preţuri, astfel încât ţările unde veniturile populaţiei sunt reduse, plătesc semnificativ mai puţin decât cele bogate. În cazul primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, în 2021, multe state cu economii dezvoltate şi-au asigurat însă o mare parte din producţia iniţială, lăsând pentru ţările sărace cantităţi mici.
sursa: AGERPRES