Trei din patru spitale nu au autorizaţie ISU, pentru că sunt prea vechi şi legea nu se aplică în cazul lor
Trei spitale din patru funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Dacă o treime dintre ele nu îndeplinesc normele ISU, restul nici măcar nu-şi bat capul cu regulile. Explicaţia e că sunt prea vechi, iar legea nu se aplică în cazul lor. Este şi situaţia Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, unde zece pacienţi au murit în urma incendiului din secţia de Terapie Intensivă.
De Andreea Milea la 21.11.2020, 21:38- Cel mai vechi spital din Bucureşti, Spitalul Militar, funcţionează într-o clădire construită în urmă cu 189 de ani
- În Bucureşti, doar două spitale de stat au autorizaţie ISU
Clădirile în care funcţionează Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ sunt vechi de 50, respectiv 95 de ani. Nu e un caz singular. În toată ţara sunt multe spitale care nu au nevoie de autorizaţie în caz de incendiu pentru că legea nu se aplică retroactiv.
Andreea Milea, reporter Observator: Clădirea principală a Spitalului de boli infecţioase Victor Babeş a fost construită în 1954. În următorii 6 ani, până în 1960, au mai fost construite alte 6 pavilioane.
Cele mai vechi spitale din Bucureşti
Cel mai vechi spital din Bucureşti, Spitalul Militar, funcţionează într-o clădire construită în urmă cu 189 de ani. Imobilele Spitalului Colentina sunt vechi de 161 de ani, iar Institutul Matei Balş internează pacienţii într-un corp construit în 1880.
Aproape aceeaşi vechime o are şi Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu.
- Spitalul Militar - 1831
- Colentina - 1859
- Institutul Matei Bals - 1880
- Spitalul Clinic Urgenţă Copii Grigore Alexandrescu - 1886
- Spitalul Coltea - 1887
- Spitalul Marius Nasta - 1906
- Spitalul CF Witting - 1918
Şi clădiri mai noi, construite în anii '80, sunt degradate.
Mircea Călin Laza, manager Spitalul Ilfov: Într-adevăr au nevoie de reabilitare. Sunt vechi!
O singură situaţie îi obligă să dobândească autorizaţie: modificările aduse construcţiei.
Colonel Robert Strugariu, prevenire IGSU: Extinderi, supraetajări, compartimentări interioare. Dacă într-o clinică se suplimentează numărul de paturi şi sunt necesare lucrări de conformare a acelei construcţii trebuie obţinut aviz.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Multe dintre clădirile vechi, vă dau un exemplu, pot să aibă cablurile îmbătrânite, numărul de prize din încăperi poate să fie mic pentru numărul de echipamente care trebuie instalat.
În Bucureşti, doar două spitale de stat au autorizaţie ISU. La nivel naţional sunt aproape 1400 de clădiri spitaliceşti. Peste 300 nu au obţinut autorizație de securitate la incendiu, iar alte 700 nici nu au încercat, pentru că sunt construite înainte de apariţia legii, în 1990. Aici se adaugă alte 50, care sunt autorizate parţial.
Ludovic Orban, premierul României: Nu vă pot pune această info la dispoziţie dar obligaţia fiecărui manager de spital şi a oricărei entităţi care administrează spitalul, indiferent că e vorba de o autoritate locală, de ministerul sănătăţii, de ministerul transporturilor, e aceea de a efectua toate lucrările pentru a se conforma reglementărilor în ceea ce priveşte stingerea incendiilor.
Oamenii spun că incendiul de la Piatra Neamţ i-a făcut şi mai reticenţi în faţa sistemului medical din ţara noastră.
"Acum 10 ani au ars nişte copii într-o maternitate, acum câteva zile au ars nişte oameni in spital care sperau să-şi găsească sănătatea într-o secţie de ATI. Din păcate de multe ori si pentru mulţi devine o loterie şansa de a pleca sănătos de acolo."
Sunt multe probleme, sunt spitale nerenovate.
Este şi cazul clinicii de pediatrie a spitalulului Municipal Filantropia din Craiova. Clădirea pare mai degrabă un spațiu abandonat.
Cristina Oprea, reporter Observator: Trăim în țara în care protocoalele mai degrabă ne ucid decât ne salvează, iar clinica de pediatrie de aici din Craiova este cel mai bun exemplu. Pentru ca activitatea de aici se desfășoară în baza unui protocol semnat între Consiliul Județean și primărie, niciuna dintre instituții nu își asumă răspunderea pentru felul în care arată imobilul.
Liviu Radu, managerul Spitalului Filantropia Craiova: Pentru o investiţie masivă, renovarea completă a clinicii, fondurile sunt destul de greu de obţinut nefiind clădirea noastră, nefiind clădirea spitalului sau a primăriei, noi nu putem să facem investiţii.
Pe cât de periculoasă este o clădire care nu întruneşte condiţiile de siguranţă în caz de incendiu, pe atât de mici sunt amenzile: între 5.000 şi 10.000 de lei.