Un tânăr de 17 ani, cu diabet zaharat, a murit bolnav de COVID. Spitalul Judeţean din Craiova, la capacitate maximă: "Cea mai gravă situaţie"
Un tânăr de 17 ani, cu diabet zaharat tip 2, a fost răpus de COVID-19 la Spitalul Judeţean Craiova. Băiatul a făcut două stopuri cardio-respiratorii. Situaţia din spital e foarte gravă: medicii au dus tărgi şi paturi în UPU, unde se lucrează la capacitate maximă.
De Redactia Observator la 05.10.2021, 18:28Cristiana Geormăneanu, medic primar de medicină de urgenţă şi director medical al Spitalului Judeţean de Urgenă Craiova a declarat pentru news.ro că un tânăr de 17 ani a fost răpus de COVID-19. Pacientul, care suferea de diabet zaharat de tip 2, a ajuns la spital în urmă cu trei zile, conştient. Starea lui s-a agravat însă rapid, iar în perioada imediat următoare a făcut două stopuri cardio-respiratorii. Medicul spune că în general pacienţii cu comorbidităţi au o evoluţie nefavorabilă a stării de sănătate atunci când fac şi boala COVID-19. Dr. Geormăneanu spune că la unitatea sanitară situaţia este extrem de gravă şi că la prânz existau pacienţi cu forme severe de boală care aşteptau în ambulanţă să poată fi preluaţi în unitatea de primiri urgenţe.
"Este vorba despre un adolescent de 17 ani, din mediul rural, din judeţul Dolj, care s-a prezentat în unitatea de primiri urgenţe venind de la domiciliu cu mijloace proprii, în ziua de 02.10.2021. La prezentare era dispneic, intens dispneic, însă conştient şi stabil. În antecedentele lui personale patologice pacientul era cunoscut ca fiind diabetic, prezentând un diabet zaharat de tip 2 insulino necesitant. Ne-a spus că a găsit valori mari ale glicemiei la determinarea ei. Pacientul a fost preluat în aria unde izolăm pacienţii suspecţi, era suspect, avea toate datele pentru a fi suspect de infecţie cu SARS - CoV-2, a fost dus în aria de izolare, investigat, tratat corespunzător. S-a recoltat imediat test PCR pentru virusul SARS-CoV-2 şi starea fiind gravă a fost internat în aceeaşi zi în clinica ATI pentru medicină internă. Pacientul a rămas în continuare în îngrijirea colegilor din unitatea de primiri urgenţe, a efectuat multiple investigaţii imagistice, consulturi interdisciplinare, investigaţii, analize de laborator, suspiciunea a rămas de infecţie cu SARS-CoV-2, evoluţia însă în ciuda tratamentului efecuat a fost una nefavorabilă, pacientul a intrat în comă acido-cetozică, a fost în data de 03.10 intrat în stop cardio-respirator care însă a fost resuscitat, evoluţia a continuat să fie una nefavorabilă şi în ziua de 4 octombrie a făcut un nou stop cardio-respirator, s-au făcut manevre de resuscitare şi s-a declarat decesul la 15.48.
Rezultatul testului PCR a confirmat infecţia cu SARS-CoV-2. Diabetul zaharat este o afecţiune cronică şi este una de care trebuie să avem grijă, trebuie luată în calcul atunci când pacientul prezintă infecţie cu SARS-CoV-2, este o comorbiditate care agravează şi starea pacientului, şi evoluţia bolii, trebuie să avem în vedere că este vorba de un tănăr cu un diabet zaharat de tip 2 insulino-necesitant, adică o formă gravă de diabet care a şi evoluat destul de serios în timp, şi bineînţeles nu ştim multe aspecte privind modul de îngrijire a pacientului la domiciliu, tratament. Deocamdată nu ştiu un alt pacient mai tânăr, cred că este cel mai tânăr pacient şi singurul pacient de această vârstă, o evoluţie proastă o au pacienţii cu comorbidităţi", a declarat Dr. Cristiana Geormăneanu.
Situaţie fără precedent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova
- COVID. CNSU a aprobat solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţia a 12.700 flacoane de Tocilizumab....
- Epidemiologul Octavian Jurma critică decizia autorităţilor de a cere ajutorul UE: "Ruşinos. Ei au făcut exact ce...
- Au fost suspendate toate operaţiile şi internările care nu sunt urgente. Măsura e valabilă pentru 30 de zile:...
"Situaţia este extrem de gravă, este fără precedent, de dimineaţă erau 31 de pacienţi confirmaţi cu SARS-CoV-2 în unitatea de primiri urgenţe, foarte mulţi pacienţi, nu aş putea să vă dau un număr precis, au fost şi 24 de pacienţi internaţi în terapie intensivă, care nu aveau un loc în clinica de terapie intensivă şi toţi aceştia au rămas în aria în care izolăm pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu infecţia cu SARS-CoV-2 amenajată în parterul clinicii de cardiologie intervenţională în aşteptarea eliberării unui loc în terapie intensivă la noi în spital sau cu ajutorul CJCCI sau CNCCI într-un alt spital. În tot acest timp pacienţii primesc tratament de terapie intensivă complex şi complet, inclusiv ventilaţie mecanică invazivă sau non invazivă, oxigeno terapie cu flux înalt, oxigeno terapie supliment dacă este necesar de oxigen.
Şi acest pacient a fost intubat şi ventilat mecanic încă recent de la internare, evoluţia fiind una proastă, aşa cum spuneam. Este vorba despre parterul acestei clinici de cardiologie intervenţională, unde încă de la începutul pandemiei am decis să izolăm pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, pentru a-i investiga acolo, pentru a-i izola de ceilalţi pacienţi până la stabilirea diagnosticului şi până la internare, însă, pe măsură ce incidenţa cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2, dar şi a suspecţilor, a crescut, ne-am confruntat şi în celelalte valuri cu situaţii de genul acesta, pacienţi care au rămas în unitatea de primiri urgenţe în această arie, în aşteptarea eliberării unui loc în terapie intensivă", a explicat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.
Pacienţii care aşteaptă în ambulanţe ventilatoare libere, astfel încât să primească îngrijirea necesară în boala COVID-19, sunt o realitate des întâlnită la spital. Ca să poată îngriji toţi pacienţii, medicii au adus paturi suplimentare, tărgi şi canapele din spital în unitatea de primiri urgenţe.
Dr. Geormăneanu: "În acest moment se lucrează la capacitate maximă"
"Cea mai gravă situaţie este acum. Chiar în acest moment sunt doi pacienţi intubaţi şi ventilaţi mecanic care aşteaptă în ambulanţă eliberarea a două ventilatoare pe care dorim să le ducem în această arie, în uniatea de primiri urgenţe pentru a prelua pacienţii intubaţi şi ventilaţi mecanic din ambulanţe şi a le elibera. Ambulanţele vin. În această arie am depăşit demult capacitatea fizică, nu mai sunt locuri demult, sunt mult peste numărul de locuri de care dispunem în această zonă, am adus paturi din spital, am adus canapele, tărgi, ce am avut însă la toate acestea am adus şi echipamente şi o să aducem în continuare însă s-a atins capacitatea maximă şi a reţelelor de furnizare de gaze medicinale, mă refer aici la oxigen, şi a celei electrice, să nu uităm resursa materială şi umană de care dispunem. În acest moment se lucrează la capacitate maximă."
Temporizarea intervenţiilor chirurgicale, o decizie luată de medicii de la Craiova încă de la începutul valului 4
”Să ştiţi că decizia am luat-o mai demult, am redus numărul de intervenţii chirurgicale la nivelul spitalului pentru că a crescut consumul de oxigen în clinica de terapie intensivă , pacienţii cu infecţie cu SARS-CoV-2 necesitând cantităţi mari de oxigen, volume, fluxuri mari de oxigen, şi atunci noi am redus numărul de intervenţii încă de la începutul acestui val. Am prioritizat intervenţiile chirurgicale, prioritatea numărul 1 fiind intervenţiile chirurgicale de urgenţă, care nu sunt restricţionate sub nicio formă, de asemenea o prioritate, pe locul doi sunt acele intervenţii chirurgicale, care , deşi nu sunt urgenţe, ele nu pot fi amânate, sunt la fel de importante ca şi celelalte. De exemplu, dacă este vorba despre o tânără cuo tumoră imensă abdominală nu putem să aşteptăm să se termine pandemia şi această tânără să aştepte, poate nici nu mai există, nu putem să ştim ce se întâmplă acolo. De asemenea, pacienţii oncologici, după ce au efectuat un tratament oncologic cu citostatice dar şi radiologic, au un anumit interval de timp în care pot să îşi efectueze intervenţia chirurgicală curativă, şi atunci nu putem amâna aceşti oameni mai mult decât trebuie pentru că le punem viaţa în pericol, sănătatea în pericol şi cred că nu trebuie să se întâmple acest lucru.
Am primit decizia comandantului acţiunii, o analizăm şi ne conformăm, însă, aşa cum spuneam, intervenţiile de urgenţă nu au fost afectate în niciun fel. Cardiologia intervenţională a lucrat fără restricţie, pacienţii cu infarct miocardic au beneficiat de tratamentul de urgenţă în această clinică, pentru că există un sector separat, sectorul în care izolăm pacienţii confirmaţi şi suspecţi cu Sars-CoV-2, unde aceste intervenţii sunt posibile în siguranţă pentru pacient", a explicat pentru news.ro Dr. Cristiana Geormăneanu.