Antena Meniu Search
x

Curs valutar

COVID. CNSU a aprobat solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţia a 12.700 flacoane de Tocilizumab. Stocurile ne mai ajung pentru 2-3 săptămâni. 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, marţi, solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400 mg de Tocilizumab, medicament folosit în tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de COVID-19, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.10.2021 , 17:22

CNSU a aprobat solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţia a 12.700 flacoane de Tocilizumab Tocilizumab - Shutterstock

CNSU a aprobat prin Hotărârea nr. 78 şi solicitarea de asistenţă internaţională pentru concentratoare de oxigen. "Se aprobă solicitarea de asistenţă internaţională constând în achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400 mg. de Tocilizumab. Se aprobă solicitarea de asistenţă internaţională constând în concentratoare de oxigen. Pentru punerea în aplicare a prevederilor alin. (1) şi alin. (2), Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecţie Civilă în scopul identificării posibilităţilor de sprijin", se arată în hotărâre.

Potrivit sursei citate, pe baza ofertelor primite, Ministerul Sănătăţii va întreprinde demersurile necesare pentru încheierea contractelor şi achiziţionarea în cel mai scurt timp posibil a cantităţilor necesare de Tocilizumab. Totodată, concentratoarele oferite în cadrul mecanismului vor fi preluate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în vederea distribuirii către unităţile sanitare unde este identificată nevoia.

"Transportul concentratoarelor din statele participante către România şi retur către acestea se va asigura, după caz, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Inspectoratul General de Aviaţie sau Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ori de către Ministerul Apărării Naţionale la solicitarea Departamentului. Transportul cantităţilor de Tocilizumab achiziţionate de Ministerul Sănătăţii din statele participante se va realiza, după caz, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Inspectoratul General de Aviaţie sau Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ori de către Ministerul Apărării Naţionale la solicitarea Departamentului", arată aceeaşi sursă.

Articolul continuă după reclamă

Pentru pacienţii cu forme severe şi critice, România a activat mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru concentratoare de oxigen şi achiziţionarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumab. Producătorul cu care stare are încheiat un acord cadru, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului anului iar stocurile ne mai ajung pentru 2-3 săptămâni. 

Pe acelaşi subiect

Mecanismul de Protecţie Civilă, activat. Arafat: Este pentru medicamentul Tocilizumab

”Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantitățile necesare. Am înțeles de la colegii de la Ministerul Sănătății că în acest moment avem cantități suficiente pentru încă două - trei săptămâni, motiv pentru care vom activa mecanismul să vedem dacă putem lua medicamentul de la țările care nu se confruntă în acest moment cu un val serios. Ministerul Sănătății urmează mâine să ne spună care este cantitatea să o anunțăm”, a declarat luni Raed Arafat.

Tot prin Mecanismul de Protecţie Civilă, este posibil ca România să ceară anumite echipamente, în mod deosebit oxigenatoare individuale, pentru a crește numărul paturilor cu oxigen din spitalele care au paturi libere, dar nu sunt conectate la oxigen. Arafat a adăugat că este întrebat foarte des de ce nu sunt transferați pacienții în străinătate.

Cei care ne întreabă acest lucru, unii dintre ei, poate că nu știu ce înseamnă logistică cu pacienții COVID”, a adăugat Arafat, explicând că astfel de transporturi se pot realiza pe distanțe scurte, la graniță: „De exemplu astăzi am avut 50 de pacienți care aveau nevoie de terapie intensivă, căutam locuri și am găsit în țară: Este imposibil să poți să pui astfel de cifre pe avioane și să pleci cu ei. Mulți pacienți intubați nu suportă transportul cu avionul, cel puțin nu 4 sau 5 ore, nu este soluția magică care rezolvă problema”. De asemenea, Arafat nu a exclus posibilitatea ca România să ceară ajutorul unor echipe medicale din străinătate.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Sănătate » COVID. CNSU a aprobat solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţia a 12.700 flacoane de Tocilizumab. Stocurile ne mai ajung pentru 2-3 săptămâni.