Antena LIVE

Curs valutar

Uniunea Europeană primește un ajutor nesperat, pe fondul problemelor cauzate de vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson

Pfizer şi BioNTech vor suplimenta livrările de vaccin în Uniunea Europeană cu 25% în acest trimestru, ajutând astfel blocul european să depăşească întârzierile din campaniile de vaccinare cauzate de investigaţiile privind legătura dintre tromboze şi vaccinurile AstraZeneca sau Johnson & Johnson. 

De la 15.04.2021, 16:21
WhatsApp
Pfizer va livra cu 25% mai multe doze de vaccin în acest trimestru Shutterstock

Producătorul american şi partenerul său vor livra 50 de milioane de doze Pfizer-BioNTech în plus faţă de cele 200 de milioane deja programate pentru acest trimestru. Compania a livrat deja 66 de milioane de doze în primele trei luni ale anului, informează Bloomberg.

Livrările mai rapide ar putea ajuta la reducerea impactului negativ pe care Uniunea Europeană îl înregistrează din cauza întârzierile privind analiza vaccinului Johnson & Johnson, ale cărui livrări au fost oprite în această săptămână în timp ce autoritățile sanitare din SUA și UE investighează legăturile cu cheagurile de sânge.

Posibilele efecte secundare sunt similare cu cele ale vaccinului AstraZeneca, care a suferit noi restricții. Mai multe țări din Uniunea Europeană au restrâns grupele de vârstă pentru care îl recomandă, în timp ce Danemarca a renunțat complet la imunizarea cu acest ser.

Johnson & Johnson, al doilea ser cu probleme

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că va accelera procesul de verificare a legăturii dintre serul Johson & Johnson și cheagurile de sânge, urmând să ofere o recomandare săptămâna viitoare.

Administrat într-o singură doză, vaccinul de la Johnson and Johnson aducea o rază de speranţă în cursa mondială pentru imunizare. În Statele Unite, a fost suspendată vaccinarea cu acest ser după ce un om a murit şi şase femei, cu vârste între 18 şi 48 de ani, au fost diagnosticate cu tromboză. Problemele au apărut între 6 şi 13 zile de la inoculare. Şi România a primit miercuri dimineaţă 60 de mii de doze.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că România aşteaptă precizări de la Agenţia Europeană a Medicamentului cu privite la acest ser şi la legătura dintre acesta şi evenimente trombotice post-imunizare.

Serul produs de Johnson and Johnson era unul dintre cele mai aşteptate la nivel mondial tocmai pentru că era făcut după reţeta clasică bazată pe fragment din virus, la fel ca AstraZeneca. Ambele au provocat cheaguri de sânge după inoculare.

Un raport publicat anul trecut, arătă că infecţia cu coronavirus poate cauza tromboză, mai ales la nivelul plămânilor. Pe de altă parte, controversele au propulsat administrarea, dar şi credibilitatea în serurile bazate pe noua tehnologie cu ARN.

Uniunea Europeană vrea să renunțe la vaccinurile AstraZeneca și Johson & Johnson

Comisia Europeană a decis să nu mai reînnoiască, anul viitor, contractile cu companiile AstraZeneca și Johnson & Johnson, scrie publicația italiană La Stampa, citând o sursă din cadrul ministerului Italian al Sănătății, preluată de Reuters. 

“Comisia Europeană, în acord cu liderii multor state membre UE, a decis că nu va reînnoi actualele contractele cu unele companii care produc vaccinuri bazate pe vectori virali”, conform Reuters.

Bruxelles-ul se va concentra pe achiziția vaccinurilor a căror tehnologie se bazează pe ARN mesager, cum ar fi serurile Pfizer sau Moderna.

Comisia Europeană solicită, totodată, clarificări de la compania Johnson & Johnson cu privire la anunțul “complet neașteptat” de a anula livrarea temporară a vaccinurilor anti-Covid către UE.

Johnson & Johnson amână livrarea vaccinului în Europa

Compania Johnson & Johnson a anunțat că va întârzia livrarea vaccinului în Uniunea Europeană în urma unor rapoarte despre cazuri rare, dar severe de cheaguri de sânge la persoanele care au primit vaccinul.

Decizia a fost luată după ce Centrele SUA pentru Controlul Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente au recomandat o pauză în distribuția vaccinului Johnson & Johnson, în timp ce autoritățile de reglementare au investigat șase cazuri de cheaguri de sânge neobișnuite la beneficiari, scrie Forbes.

„Siguranța vaccinului anti COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Cornel Preda

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”. ...

johnson & johnson pfizer uniunea europeana vaccin coronavirus
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024