Unul din cinci bătrâni români bolnavi de Covid-19 moare. Bolile asociate fac ravagii
Depăşim 80% din capacitatea de la ATI la nivel naţional, iar mortalitatea se menţine ridicată din cauza coronavirusului. În acest moment sunt 828 de pacienţi infectaţi internaţi la Terapie Intensivă. Aproape 20% dintre persoanele peste 80 de ani pierd lupta cu virusul, adică unul din cinci seniori. Asta pentru că bolile asociate fac ravagii.
De Andreea Milea la 25.10.2020, 21:49- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Bolile asociate îi fac vulnerabili în faţa COVID-19
- Cele mai frecvente comorbidităţi sunt bolile cardiovasculare, diabetul şi insuficienţa renală cronică
Cine are bătrâni, să-i preţuiască şi să aibă mare grijă de ei în pandemie. Îndemnul ar trebui luat în serios mai ales la noi, unde cifrele spun un adevăr dramatic: unul din cinci seniori infectaţi moare.
Andreea Milea, reporter Observator: Diferenţele sunt mari dacă raportăm numărul deceselor înregistrate la grupele de vârstă. 18% din totalul celor cu vârste peste 80 de ani, care s-au infectat cu coronavirus, mor. Cu 10% mai mulţi comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani. Cu mult mai puţine decese au fost înregistrate în rândul celor din grupa de vârstă 40-59 de ani, cu o rată de 1,2%.
Bolile asociate îi fac vulnerabili în faţa COVID 19.
Carmen Dorobăţ, medic primar boli infecţioase: Cele mai frecvente comorbidităţi sunt bolile cardiovasculare, diabetul şi insuficienţa renală cronică.
Andreea Moldovan, medic infecţionist: Afectiunile preexistente, cronice se potenţează reciproc negativ împreună cu covidul. Vârstnicii care au comorbidităţi au un factor mult mai mare de a evolua nefavorabil sau deces.
Adrian Marinescu, medic infecţionist: Contează şi în ce stadiu ajung în spital pentru că/ există riscul să ajungă într-o formă severă cand deja posibilitatea de intervenţie este redusă.
Tinerii vor să-şi protejeze părinţii şi bunicii.
Cum se raportează morții Covid în România
La nivel înalt, se recunoaşte că bilanţul dramatic al deceselor din cauza coronavirusului are câteva nuanţe.
Ludovic Orban, premierul României: Dacă un pacient a fost internat şi este diagnosticat cu Covid-19 şi a decedat este considerat un deces provocat de coronavirus. Sigur că cauza decesului poate fi alta.
Însă raportările oficiale nu fac diferenţa. De la începutul pandemiei, 6.391 dintre cei 209.648 de români infectaţi au pierdut lupta cu virusul. În procente, puţin peste 3%. Majoritatea sunt persoane în vârstă. Părinţii şi bunicii noştri de care acum, mai mult ca niciodată, trebuie să avem grijă.
Citește și: