Un vaccin contra coronavirusului, cel mai probabil, la finalul anului viitor
Specialştii spun că nu vom putea respira uşuraţi până ce nu se descoperă un vaccin contra coronavirusului. Cel mai probabil, abia la finalul anului viitor.
De Ema Schweninger la 24.05.2020, 01:35- România va participa la un studiu coordonat de OMS.
- Patru scheme de tratament vor fi testate.
Cercetători şi experţi din toată lumea au pornit în cursa înarmării cu vaccin anti-COVID. Se lucrează la 80 de seruri diferite acum.
Alexandru Rafila, Comitetul Executiv al OMS: Vaccinul care va fi pus la punct se va încerca să fie eficient împotriva tuturor tulpinilor circulate. Probabil că cel mai repede o să avem în prima jumătate a anului viitor, cel mai repede, dar cel mai probabil abia spre sfârşitul anului viitor.
Cel mai probabil, în primă fază, vaccinul va oferi protecţie pentru o perioadă scurtă de timp. Iar apoi va apărea un ser care va produce imunitate pentru câţiva ani.
Adrian Marinescu, medic infecţionist: Probabil că vor fi aleşi pacienţii care au factori de risc. E vorba de cei care au afecţiuni cronice, indiferent că e vorba de afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, pacienţii oncologici, renale etc şi, în plus, cei care au peste 65 de ani. În cazul lor ar trebui să se facă vaccinarea în primul rând.
Andrei Ando a avut coronavirus. A reuşit să învingă boala după 15 zile de tratament. După calvarul prin care a trecut spune că s-ar vaccina fără să stea pe gânduri
Andrei Ando, pacient vindecat: Am început cu un medicament care se foloseşte în cazul pacienţilor cu HIV, am continut cu acelaşi suplimentat cu altul care se administrează în cazul celor cu malarie şi lupus şi după alte 5 zile am continuat cu acestea şi cu un al treilea pe bază de azentomicină.
Pacienţii asimptomatici nu primesc niciun tratament însă sunt spitalizaţi obligatoriu. Sunt situaţii când bolnavilor li se administrează pastile care tratează anumite simptome, cum ar fi dureri de cap, tuse sau febră. Pentru restul se încearcă diferite scheme.
Carmen Dorobăţ, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: Medicamentul care este inceput ca si studiu clinic in Statele Unite il desfasuram si noi aici, la Iasi, in terapie intensivă. Avem cantitatea de tratament pentru 10 pacienti, pana acum am inclus 3 pacienti.
În următoarele săptămâni în România va demara un studiu coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În mai multe spitale vor fi testate 4 scheme de tratament. La cercetare participă pacienţi din 10 ţări. Datele colectate vor ajunge la OMS şi urmează să se stabilească exact schema de tratament care dă cele mai bune rezultate.