Vaccinarea a luat România pe nepregătite. Se apropie etapa a doua a imunizării, însă nu se știe cine o va face
76.000 de români au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 în cele 12 zile de când a început campania. Între timp, ne pregătim pentru etapa a doua, atunci când vor fi imunizate categoriile vulnerabile şi angajaţii din instituţii-cheie. Doar că Guvernul nu ştie încă pe câţi medici se bazează pentru următoarea etapă a vaccinării.
De Ema Schweninger la 07.01.2021, 21:13- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- România este în plin proces de vaccinare, însă nu toate lucrurile au fost puse la punct
Guvernul a lăsat pe ultima sută de metri ordonanţa fără de care nu este posibilă etapa a doua a vaccinării. Pentru imunizarea bolnavilor cronici, a bătrânilor şi a angajaţilor din domenii-cheie este nevoie de personal şi... de bani. Dar actul normativ nu are avizele necesare şi nici măcar premierul nu ştie exact cine va face injecţiile.
Florin Cîţu, premierul României: Sunt şi rezidenţi, şi voluntari. Rezidenţii, voluntarii nu ştiu dacă sunt.
Ioan Mirea, preşedintele Societăţii Medicilor Rezidenţi: Este o situaţie la nivel declarativ, nu am primit la nivel de spital astfel de înştiinţări.
Horea este rezident în anul întâi şi abia aşteaptă să dea o mână de ajutor. Să vaccineze populaţia de la sate. Chiar şi gratuit.
Horea Chirilă, medic rezident: Partea aceea de caravane rurale, pentru mine, cel puţin, mi-a plăcut mereu această parte.
Medicii de familie vor bani în plus
Pentru medicii de familie este mai complicat. Vor munci în plus şi vor şi bani în plus.
Eva Cristescu, medic de familie
E normal să fim plătiţi.
Dar nu se ştie cum. În minister se vorbeşte de 40 de lei pentru fiecare injecţie, medicii vor să fie recompensaţi în funcţie de numărul orelor lucrate. Important e să fie gata şi cele aproape o mie de centre de vaccinare.
Paradoxal, un cabinet medical abia inaugurat din Tomești, județul Iași, nu poate fi folosit pentru vaccinare, pentru că... nu are avize.
Stefan Timofte, primar Tomești: Dacă nu se poate aici îi ducem la sala de sport sau într-o sală de clasa, unde vor decide ei.
Şi oamenii aşteaptă informaţii clare.
Cu autorităţile... până la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii.
Până acum au ajuns în România 300.000 de doze de vaccin. 61.000 sunt în stoc la Institutul Cantacuzino, aproape 240.000 au fost distribuite în ţară.
Geanina Varga, farmacistă: Aceste cutii inscripționate sau neinscripționate nu influențează în vreun fel calitatea, siguranța produsului.
Florin Oancea, comandant Inst. Cantacuzino: A fost o soluție de compromis pe care am adaptat-o, care a fost salvatoare.
În ultimele 24 de ore, au fost raportate aproape 5.000 de cazuri noi din peste 31.000 de teste. În bilanţul oficial au fost incluse şi testele rapide, însă autorităţile nu au putut preciza numărul lor.