Antena LIVE

Curs valutar

Vaccinul antigripal 2023-2024. Tipuri, administrare, preţ pentru adulţi şi copii

Nici nu s-a încheiat bine vara că românii se pregătesc deja pentru sezonul rece, iar mulţi dintre ei sunt cu gândul la administrarea vaccinului antigripal, vaccin care ar urma să-i protejeze de gripă în iarna 2023-2024.

De la 06.09.2023, 14:52
WhatsApp
Românii ar trebui să-şi facă vaccinul antigripal în octombrie sau noiembrie

Milioane de români aleg, practic în fiecare toamnă, să se vaccineze antigripal, astfel încât să evite pericolul de a răci în iarnă. Asta pentru că vaccinul antigripal are diferite beneficii, în frunte cu prevenirea îmbolnăvirii.

Mai vorbim, însă, şi de alte avantaje precum diminuarea severității și scurtarea duratei bolii sau reducerea folosirii antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa. Nu în ultimul rând, vaccinul antigripal ajută, la nivel general, să reducem numărul de solicitări la serviciile de ambulanţă sau să reducem numărul de concedii medicale luate.

În ce lună e bine să faci vaccinul antigripal pentru sezonul 2023-2024

Specialiştii recomandă ca vaccinul antigripal să se facă în a doua jumătate a toamnei, respectiv în lunile octombrie sau noiembrie. Asta pentru a permite vaccinului să aibă timp să impulsioneze sistemul imunitar să lupte împotriva unui eventual virus.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, la nivel general se mizează pe ideea că nu este niciodată prea târziu ca o persoană să se vaccineze antigripal, mai ales dacă persoana respectivă se află într-o zonă afectată de o eventuală epidemie de gripă.

Cine are dreptul la vaccin antigripal gratuit prin medicul de familie

Există mai multe categorii de persoane care se pot vaccina antigripal gratuit, prin intermediul medicului de familie. Această măsură are în prim-plan persoanele care sunt considerate ca făcând parte din categorii de risc.

Ne gândim în special la copiii care au până în 5 ani sau la persoanele care au peste 60 de ani. De asemenea, sunt luate în calcule persoanele care au boli cronice ce pot fi agravate de o eventuală gripă. Totuşi, trebuie precizat că toate persoanele vizate trebuie să fie asigurate.

Tipuri de vaccin antigripal

În principal, există mai multe tipuri de vaccin antigripal pe piaţă. Totuşi, în mare măsură sunt folosite două vaccinuri antigripale. Este vorba mai ales despre vaccinul injectabil cu virus inactivat, care poate fi utilizat la orice categorie de vârstă, începând cu copiii de peste 6 luni.

De asemenea, a început să se utilizeze la scară tot mai largă şi vaccinul intranazal cu virus viu atenuat. Acest vaccin poate fi utilizat, de obicei, la copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.

Ce este vaccinul antigripal nazal pentru copii 

Se consideră că vaccinul antigripal nazal pentru copii este la fel de eficient precum cel injectabil. Asta deşi unul foloseşte virus inactivat, iar celălalt are la bază virus viu atenuat. Virusul antigripal nazal presupune administrarea a două doze, la un interval de cel puţin o lună între ele. Ulterior, se recomandă administrarea unei singure doze pe sezon.

Totuşi, trebuie precizat că vaccinul antigripal nazal are şi contraindicaţii. Nu este recomandat în cazul în care vorbim despre copii diagnosticaţi cu astm, copii care au alergii severe la proteina din ou sau copii cu malignităţi sau alte imunosupresii severe. 

Preţul unui vaccin antigripal pentru adulţi şi copii în 2023

Preţul pentru un vaccin antigripal pleacă de la câteva zeci de lei, dar poate creşte în funcţie de diferite detalii, inclusiv de la farmacia de la îl procuraţi. Iar pentru că numărul celor care decid să se vaccineze antigripal este în creştere, diferite clinici sau spitale au venit în întâmpinare cu pachete care să cuprindă mai multe servicii.

Asta presupune că, în schimbul a câteva sute de lei, se asigură vaccinarea în grup a întregii familii sau se oferă un pachet care să cuprindă consult, vaccinare şi, eventual, supravegherea evoluţiei.

Cui te poţi adresa pentru administrarea vaccinului 

În general se miza pe ideea conform căreia vaccinul antigripal să fie administrat de un cadru medical de specialitate sau de medicul de familie. Asta pentru a evita apariţia unor eventuale momente neplăcute.

De curând, însă, a apărut ideea conform căreia vaccinul antigripal poate fi administrat şi direct în farmacii, dar în anumite condiţii. S-a luat această decizie pentru a se evita aglomerarea cabinetelor medicale. Vaccinarea antigripală se poate face de către farmaciştii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere care să fi inclus şi informaţii privind păstrarea şi monitorizarea vaccinului în lanţul de frig.

Ce efecte secundare pot să apară

Cum nimic nu este 100% sigur în viaţă, trebuie să ştiţi că vaccinurile antigripale pot da şi efecte secundare. Însă, este important să reţineţi că, de cele mai multe ori, aceste efecte secundare trec rapid, în maxim o zi de la momentul vaccinării.

Printre efectele secundare regăsim uşoară creştere a temperaturii, dureri musculare, apariţia unei umflături în zona vaccinării, sufocare, răguşeală, urticarie, paloare, etc. Se recomandă ca persoanele care se ştiu cu alergii să se adreseze cadrelor medicale de specialitate.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

romania romani vaccin antigripal tipuri vaccin antigripal administrare vaccin antigripal
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025