Vaccinul pune satele pe harta turismului. Oamenii bat ţara de la un capăt la altul doar pentru a se imuniza
Sute de mii de oameni încearcă să găsească o soluţie ca să se poată programa în a treia etapă a vaccinării. Nu mai contează nici kilometri parcurşi, nici efortul depus, doar tipul serului administrat. Aşa s-a ajuns la aşa numitul turism al vaccinării, cu oameni care bat ţara de la un capăt la altul.
De Redactia Observator la 16.03.2021, 20:28- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Roata de Jos, judeţul Giurgiu. Dacă până de curând unii nici nu ştiau unde e pe harta, acum mulţi şi-au setat pe gps adresa. Numai ieri, în mai puţin de 10 ore peste 400 de oameni s-au programat aici pentru a se vaccina cu serul Pfizer. Cei mai mulţi sunt din Capitală.
Pacient: În momentul acela nu era în Bucureşti niciun loc. A găsit aici şi puţin mai departe în Bucovina şi Maramureş. Am optat totuşi pentru Roata. Ăsta era vaccinul care se potrivea pentru vârsta mea.
La Roata de Jos vaccinarea se face pe terenul de fotbal, sau mai bine spus, lângă terenul de fotbal, în vestiarele jucătorilor. Un centru amenajat în urmă cu câteva săptămâni care poate primi zilnic până la 60 de pacienți.
Hussein e un medic stomatolog iranian, astăzi unul din coordonatorii campaniei de vaccinare în roata de Jos:
Pour Hussein- medic centru Roata de Jos: Să nu vină stresaţi oamenii. Să vină fără griji. Să vină fără frică.
Reporter: Aveţi vaccinul Pfizer, nu?
Pour Hussein- medic centru Roata de Jos: Pfizer.
Reporter: Ştiţi că este unul dintre motivele pentru care oamenii vin aici, nu?
Pour Hussein- medic centru Roata de Jos: Da, vin aici şi pleacă fericiţi.
Pe reţelele de vaccinare discuţiile sunt aprinse. În timp ce unii străbat sute de kilometri în căutarea serului de imunizare, alţii se plâng de faptul că nu mai prind loc în localităţile lor.
Explicaţi oficială?
Col. Valeriu Gheorghiţă: Sunt județe și localități din mediul rural care se plâng de faptul că nu reușesc să se programeze pentru că vin persoane din alte județe și se programează. E o competiție naturală. Nu am dorit să limităm posibilitatea de vaccinare decât la județul din care provine persoană respectivă, tocmai pentru a avea fiecare posibilitatea să se programeze unde dorește.
În ajutorul celor care încearcă să găsească un loc cât mai rapid pe lista imunizării au sărit şi doi tineri IT-işti care au creat site ul, vaccin.live. Aici sunt sistematizate datele oficiale oferite de autorităţi. Practic, în timp real pot fi văzute locurile disponibile în fiecare localitate în parte, listele de aşteptare dar şi ce ser este folosit de fiacer centru în parte.