Valeriu Gheorghiţă, avertisment pentru sfârşitul lunii august: Nouă din 10 cazuri de COVID-19 vor fi infecţii cu tulpină Delta
"Nouă din 10 cazuri de COVID-19 care vor apărea la sfârşitul lunii august vor fi infecţii cu tulpină Delta", a spus, miercuri seara, coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă.
De Redactia Observator la 23.06.2021, 22:21Valeriu Gheorghiţă a mai declarat, miercuri seara, că este posibil să nu mai fie cazul pentru a treia doză de vaccin, dacă imunitatea colectivă va fi de 60 – 70%. ''Este posibil să nu fie nevoie să mai facă a treia doză de vaccin, dacă avem populaţie vaccinată într-un număr mare cu schemă completă (...), să avem imunitate colectivă, adică 60 – 70%. Imunitate colectivă avem prin vaccinare şi prin trecerea prin boală. Sigur că trecerea prin boală nu oferă o protecţie suficientă, (...) ci doar 3 – 6 luni'', a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Tulpina Delta, dominantă în următoarea perioadă
Preşedintele CNCAV a spus că toate datele arată că România va înregistra o creştere a numărului de cazuri în perioada următoare. ''Se estimează chiar de către experţii europeni că la nivel european, în ţările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce priveşte creşterea de cazuri. Pentru august se estimează circa 70% circulaţia acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârşit de august se estimează chiar o creştere la 90%'', a mai afirmat Valeriu Gheoghiţă.
Acesta a precizat la emisiunea ''Marius Tucă Show'', de la Aleph News, că tulpina Delta este una dintre cele mai bine adaptate şi are mutaţii care îi conferă o putere mai mare de răspândire. Până acum au fost identificate nu mai puţin de cinci mutaţii ale coronavirusului: Alpha, Beta, Gamma, Delta şi Lambda.
Varianta coronavirusului descoperită în India este tulpina ce poartă numele de Delta. Variantelor li se vor atribui litere din alfabetul grecesc în ordinea în care sunt desemnate potențialele amenințări de către OMS. Acestea nu le vor înlocui pe cele din limbajul medical, de specialitate, dar vor fi folosite pentru a fi mai ușor de identificat și de înțeles pentru publicul larg.