Zonele cele mai poluate din București înregistrează valori record
Respirăm aer otrăvit în Bucureşti! Sunt primele concluzii alarmante, după ce 14 senzori care măsoară particulele din aer au fost montaţi în cele mai aglomerate zone ale oraşului.
De Redactia Observator la 04.12.2018, 23:15Respirăm aer otrăvit în Bucureşti! Sunt primele concluzii alarmante, după ce 14 senzori care măsoară particulele din aer au fost montaţi în cele mai aglomerate zone ale oraşului. Valorile record, chiar şi de zece ori mai mari decât ar fi normal, ne pun pe harta celor mai poluate capitale, ne distrug sănătatea şi ne pot aduce amenzi de sute de mii de euro pe zi din partea Europei. Şi totuşi, autorităţile întârzie să ia măsuri.
Mesaje precum "nu ieşi afară" sau "amână plimbarea pentru altă zi" însoţesc datele alarmante înregistrate de cei 14 senzori din Bucureşti.
Nordul Capitalei şi cartierul Militari sunt în topul celor mai poluate zone. Datele înregistrate în Bucureşti, dar şi în Ploieşti pot fi citite, în timp real, pe internet sau prin intermediul unei aplicaţii gratuite.
În ultimele 48 de ore, unul dintre senzori a înregistrat un record al nivelului particulelor în suspensie. Valoarea a fost de 900%.
FLORIN DUMITRU MIHĂLŢAN, medic primar pneumologie: Acele PM-uri sunt particule care au dimensiuni variate. Au un risc cancerigen, este bine cuantificat, este si riscul de cancer pulmonar indus de poluare şi a doua grupă de afecţiuni este cea a bolilor cardiovasculare, unde pot să crească riscul bolilor coronariene.
Gazele ce provin din zona industrială şi cele de eşapament pot irita şi inflama căile respiratorii. Organismul se apără şi reacţionează la fel cum ar face-o dacă am inhala fum de ţigară. Apar astfel tusea şi senzaţia de sufocare.
Aerul din Bucureşti devine tot mai greu de respirat în fiecare lună, arată datele.
ANDRA PĂTRU, director de marketing: Lunile octombrie şi noiembrie au avut, într-adevăr, zile în care nivelul poluării a fost peste limita admisă. Este un mix între trafic, încălzirea locuinţelor din interior, între industrie şi temperatura rece care menţine la nivelul solului particulele poluante.
Extinderea masivă a zonelor verzi şi reducerea numărului de maşini diesel sunt primii paşi pentru un aer mai curat.O demonstrează oraşe precum Berlin, Salonic şi Paris, unde poluarea e scăzută. Sunt măsuri care la noi se lasă aşteptate.