Valul 6 Covid-19. Ce trebuie să faci dacă ești testat pozitiv pentru coronavirus în vara 2022
Valul 6 de COVID-19 își face deja simțită prezența în România, unde numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a intrat din nou în pantă ascendentă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că aproape 15.000 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în țară săptămâna trecută, iar dintre acestea aproape 20% sunt reinfectări. Teama de boală, dar și cea a vacanțelor distruse de COVID-19 îi face pe oameni mai precauți, iar mulți caută să afle ce trebuie să faci dacă ești testat pozitiv în vara anului 2022.
De Redactia Observator la 11.07.2022, 22:04.Vara anului 2022 nu este lipsită de COVID-19, deși pe alocuri mulți turiști se simțeau ca în vremurile dinaintea pandemiei de coronavirus. Numărul infectărilor a crescut semnificativ, de la o săptămână la alta, iar din acest motiv, de marți, autoritățile revin la buletinul de informare zilnică. Iată ce trebuie să faceți dacă, în urma îngrijorării cu privire la anumite simptome sau în urma unui test de rutină, descoperiți că sunteți infectați cu SARS-CoV-2.
Ce faci dacă ai COVID-19 în vara anului 2022
Potrivit DSP București, dacă există simptomatologie de infecție respiratorie sau alte semne descrise, trebuie să rămânem acasă, în izolare. Sunăm la medicul de familie și îl informăm despre starea medicală. Anunțăm DSPMB urgent prin e-mail ( epidemiologie@dspb.ro) sau telefonic la nr. unic 0219462. Așteptăm să vină Ambulanța trimisă de DSP, care ne va face testarea pentru SARS-CoV-2.
DSPMB va emite o Decizie prin care suntem obligați să stăm izolați la domiciliu sau la altă adresă declarată. Dacă starea de sănătate se agravează, sunăm 112, pentru consult medical și eventuală internare.
Dacă rezultatul este pozitiv, atunci DSPMB va emite o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică și paraclinică, care dureaza maximum 48 de ore, în funcție de starea de sănătate a pacientului. Această prezentare la spital se face apelând la 112 (de către DSPMB/pacient), menționând Decizia primită de la DSP. Medicul care face examinarea pacientului va recomanda izolare în spital / la domiciliu / într-o altă locație în functie de rezultatele evaluării. DSPMB va emite o decizie care să cuprindă recomandarea medicului cu perioada de izolare, în baza căreia pacientul va putea primi concediul medical.
Coronavirus. Cum procedezi dacă ești contact direct
DSP recomandă să rămânem in izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre situația descrisă. Dacă avem posibilitatea, rămânem singuri în izolare. Altfel, stăm cât de mult se poate izolați în altă cameră față de restul familiei, folosim masca toți din casă atunci când ne întâlnim, curățăm bine suprafețele din spațiile comune (baie și bucătărie). Persoanele care locuiesc la aceeași adresă, alături de noi, nu stau acasă și nu intră in izolare, nu sunt considerați contacți ai persoanei pozitive și nu beneficiază de concediu medical!
Imediat anunțăm medicul de familie pentru monitorizare. Anunțăm la DSPMB, completăm formularul www.decizii.dspb.ro pentru a primi Decizia de carantină / izolare necesară eliberării concediului medical, în baza unei declarații pe proprie răspundere completată olograf /digital, cu informații complete (nume și prenume, adresa de domiciliu, adresa de izolare – dacă e diferită de cea de domiciliu, nr. telefon sau nr. telefon persoană de contact, adresă email, descrierea situației de caz, data contactului direct, data la care am aflat, orice alte informații relevante). Dacă starea de sănătate se înrăutățește pe parcursul perioadei de carantină, se anunță medicul de familie și/sau apel 112, pentru consult medical.